Bozulan Süt Nasıl Değerlendirilir?

Bozulan Süt Nasıl Değerlendirilir?

Süt sağlık açısından oldukça önemli bir besindir. Bu nedenle süt tüketimine oldukça dikkat etmek gerekir. Ancak fazla miktarda süt tüketmek de insan sağlığı için pek faydalı değildir. Bu nedenle aşırıya kaçmamak önemlidir. Her ne kadar süt kalsiyum açısından zengin bir içecek olsa da aşırı tüketimi sonucu olumsuz durumlar yaşanabilir. Fazla süt tüketiminin ortaya çıkardığı sorunların başında ise kansızlık gelmektedir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir.

Her gün düzenli olarak yeterli miktarda süt tüketimi ise özellikle kemik sağlığı açısından çok önemlidir. Süt belli bir yaşa kadar kemik gelişimini desteklemektedir. Sonrasında ise kemik erimesi gibi çeşitli kemik hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sergilemektedir. Bu nedenle de özellikle kemik sağlığı açısından düzenli tüketilmesi gerekir. Ancak süt hassas bir içecek olduğu için saklama koşullarına oldukça dikkat etmek gerekir. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen sütler kısa süre içerisinde bozulabilir.

Sütün bozulmaya başladığı anlamak için kokusuna bakabileceğiniz gibi tadına da bakabilirsiniz. Ancak öncelikle kokusuna bakılması gerekir. Çünkü kokusu ağırlaşmış olan sütler ciddi oranda bozulmuş demektir ve bu sütlerin tüketilmemesi gerekir. Ancak kokusu normal olan sütlerin bozulduğundan şüpheleniyorsanız, tadına bakabilirsiniz. Eğer tadında ekşime varsa süt bozulmaya başlamış demektir ve peynir yapılarak tüketilebilir. Aynı şekilde tadına bakmadan görüntüsüne bakarak da sütün bozulmaya başlayıp başlamadığını anlayabilirsiniz. Bunun için sütün dibinde tortular oluşturup oluşturmadığına bakmanız gerekir. Tortulanmaya başlayan süt bozulmaya başlamış demektir ve bu sütten rahatlıkla peynir yapabilirsiniz.

Bozulmuş Süt Nasıl Değerlendirilir?

1-)Sütün Kaynaması

Bozulan sütten peynir yapmak için öncelikle sütün kaynatılması gerekir. Bunun için 5 litre tam yağlı inek sütünü uygun büyüklükteki bir tencerenin içine alarak ocağa koyun ve ısınması için bekleyin. Süt kaynamaya başlamadan hemen öncesinde yani iyice ısındığında tencerenin içine 1,5 su bardağı kadar yoğurt ekleyin ve bu karışımı iyice karıştırın. Isı ile birlikte siz karıştırmaya başladıkça çökelekleşme başlayacaktır. Sütün yüzeyinde çökelekler oluşmaya başladığı zaman ise 1 yemek kaşığı kadar tuz ilave edin ve karışımın kaynamasını bekleyin.

Hazırladığınız karışım kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve ardından ocaktan alarak 20 dakika bekleyin. Bu süre içerisinde peynir topları ile süt ayrışmaya başlayarak yeşilimsi bir su oluşacaktır.

2-)Süzdürülmesi

Uygun büyüklükte bir tencerenin üzerine süzgeç yerleştirin ve süzgecin içine de temiz bir tülbent koyun. Daha sonra sütü kaynatmış olduğunuz tencereyi bu kaba boşaltarak peynirlerin fazla suyundan arınmasını sağlayın ve ardından tülbenti iyice sıkarak sıkabildiğiniz tüm suyu sıkın. Bu işlemin ardından uygun büyüklükte bir kaba süzgeç koyun ve üzerine tülbent koyun. Bunların da üzerine 3-5 kiloluk ağırlık koyarak peynirin suyunu iyice sıktırın. 1 gün bu şekilde bekleterek peyniri hazırlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ