Zeytinyağımız Acırsa Neler Yapabiliriz?

Zeytinyağımız Acırsa Neler Yapabiliriz?

Zeytinyağı, kullanıldığı zeytine göre acı bir tada sahip olabilmektedir. Bu acılığı geçirebilmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunmaktadır. Fakat tabii ki bu konuya girmeyen evvel, açık zeytinyağı alacaksanız koklamadan almamanızı tavsiye ederiz.

Zeytinyağımız Acırsa Neler Yapabiliriz?

Zeytinyağının acılığını almak için uygulayabileceğiniz 3 denenmiş yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygularken oldukça dikkatli olmanız gerektiğini, aksi taktirde zeytinyağının tadını hepten bozulabileceğini hatırlatmak isteriz.

1-)Tuz Yöntemi

Tuz yöntemi kulağa pek anlaşılır gelmeyebilir fakat özellikle Egelilerin sıkça yaptığı yöntemlerden biridir. Burada öncelikle elinizdeki yağ miktarına göre tuzu ve suyu ayarlamanız gerekmektedir. Suyun içerisine %15 kadar tuz koyun ve yaklaşık olarak 2,5 ölçek kadar da acı yağı ekledikten sonra yaklaşık 40 derecede ısıtın, altını kapattıktan sonra soğumadan karışımın iyice karışmasını sağlayın ve soğutun. Daha sonrasında ise yağ üst tabakaya çıkacağı için, bu yağı kolaylıkla alabilir ve cam bir kavanoz içerisinde muhafaza edebilirsiniz.

2-)Şeker Yöntemi

Yine kulağa hoş gelmese de sıkça kullanılan bir yöntemdir şeker yöntemi. Bir litre zeytinyağı için yaklaşık olarak 25 gramdan az şeker ile 60 gram yağı karıştırın ve şekerin erimesini sağlayın. Bu karışımı sonrasında diğer yağların arasına karıştırarak bir süre bekletin. Bekledikçe acısı azalmaya başlayacaktır.

3-)Sirke Yöntemi

Bu yöntem şeker ve tuz yöntemine göre biraz daha anlaşılır ve yapılışı daha kolay bir karışımdır. Öncelikle 1 litre şişe hazırlayın ve bu şişenin 3/2’sini acı zeytinyağı ile doldurun. Kalan kısma ise üzüm sirkesi ilave ederek şişeyi kapatın ve hızlı bir şekilde şişeyi çalkalayın. Bu şekilde iki madde de karışacaktır. Bu şekilde 3 gün kadar bekletin ve bu 3 gün süresinde de yine zeytinyağını ara ara çalkalamalısınız. Daha sonrasında ise zeytinyağını süzebilirsiniz.

Açık Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sızma zeytinyağların iki çeşidi bulunmaktadır. Bir tanesi biraz önce bahsettiğimiz gibi acı yağlar diğeri ise günlük kullandığımız normal tada sahip zeytinyağıdır. Özellikle açık yağ alırken çokça karşılaşılan yağın acı çıkma problemini baştan engellemek için 2 ayrıntıya dikkat etmek gerekmektedir.

1-)Rengi

Sızma zeytinyağının rengi genel olarak yeşilimsi bir tondur. Her zaman için bu yağı alırken renginin yeşil olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir.

2-)Kokusu

Zeytinyağının kokusu çekici bir kokudur. İştah kabartıcıdır. Eğer alacağınız yağın kokusunda rutubet kokusuna benzeyen ağır bir koku ile karşılaştıysanız, o yağı almamanızı öneririz. Bu yağların tadında da genelde acılık vardır ve mutfakta kullanacağınız alanları oldukça kısıtlamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ