Kopan Kolye Nasıl Tamir Edilir?
Kolyeler kadınların vazgeçilmez aksesuarlarıdır. Gündelik yaşamda kullanılan az gösterişli, küçük detaylı gümüş, altın ya da imitasyon kolyeler ya da gece davetlerde kullanılan biraz daha ışıltılı ve abartılı pırlanta, zümrüt kolyeler hemen hemen her kadının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır.
Kolye kullanımı her kadının kendi tarzını yansıtmaktadır. Değişen moda akımına bağlı olarak sık sık kullanılan kolyelerde de değişiklikler gözlenmektedir. Ancak hemen hemen her kolye kullanan kadında kolyenin kopması hayatta birkaç kez başına gelen bir olaydır.
Özellikle maddi açıdan çok değerli olan kolyelerin kopması durumunda bu işin uzmanları tarafından yardım alınması mantıklı ve gerekli bir durumdur. Ancak gündelik hayatta kullanılan kolyelerde evde yapacağımız birkaç yöntem ile kolyeleri kendi başımıza tamir etmemiz mümkün olmaktadır.
1-)Kopçayı Çıkarın
Öncelikle yapmanız gereken kolyenin tam olarak nereden koptuğunu anlamak. Özellikle sık sık kolyelerin takılması ve çıkarılması esnasında kopçada deformasyon gözlenmektedir. Eğer kopça bozulmuş ise hemen kopçanın çıkarılması yerine yeni kopçanın takılması yeterli olacaktır.
Bazı durumlarda zincirin bir yere takılmasına bağlı olarak kolyenin kopması gözlenebilir. Böyle bir durumda zincirin değiştirilmesi gerekmektedir. Öncelikle kopçayı çıkarınız ve kırılan zinciri kolyeden ayırınız. Ardından yeni zinciri kolyeye takınız ve eski sağlam kopçanızı takınız.
2-)Kırık Zincir Durumunda
Kırık zincir bazen kolayca halledilebilir ve zincirin komple değiştirilmesine gerek yoktur. Burada kırılan zincir diğer zincirlerden ayrılır ve sağlam iki zincir kullanılan sıkıştırma aleti ile birbirine kenetlenir. Bu yöntem ile ekstra malzeme kullanmanıza gerek kalmamaktadır.
3-)Lastiğin Kopması Durumunda
Özellikle boncuklu kolyelerde lastik çok sık kullanılmaktadır. Zamana bağlı olarak ya da lastiğin bir yere takılması sonucunda incelmesi ve kopması çok sık rastlanılan bir problemdir. Böyle bir durumda boncukların sırasının bilinmesi için boncukları aynı sıra ile ipe geçirmek ardından uygun ölçüde bir lastiğin bulunmasından sonra aynı sıra ile lastiğe geçirilmesi gerekmektedir.