Plt ve Pct Değeri
Vücutta meydana gelebilen rahatsızlıkların bir çoğunun tanısında, kan değerlerinin incelenmesine gerek duyulmaktadır. Bunun nedeni; oluşan rahatsızlığın kan değerlerinde değişime sebebiyet vermesi ile ilgidir. Bir çok hastalık kan değerlerinde değişimlerin oluşmasına neden olduğundan, uzmanlar tarafından tanı için çeşitli kan testlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Pek çok hastalığın teşhisinde uzman tarafından uygulanan tahlil, hemogram yani tam kan sayımı testidir. Hemogram(tam kan sayımı) testi, kan değerleri hakkında detaylı bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır.
PLT Nedir?
Kanın pıhtılaşmasını işlevini gerçekleştiren hücre pulcukları, plt şeklinde ifade edilir. Bir diğer adıyla trombosit şeklinde ifade edilen bu kan pulcukları, kanın en küçük elemanlarıdır. Kan sayım testini takiben, normal şartlarda ölçümlenen plt değerlerinin 150.000 ile 400.000(verilen değerler-mikro litrede birdir.) arasında olması beklenmektedir. Ölçümlenen plt değerinin, beklenen değer aralığının küçük çıkması plt düşüklüğüne işaret ederken; fazla çıkması ise plt yüksekliği durumunun göstergesidir. Bu değerlerin yüksek veya düşük olmasının altında yatan pek çok rahatsızlık olabilir. Uzman tarafından detaylı incelenmesi ve araştırılması gereken bir durumdur.
PCT Nedir?
Yapılan kan sayım testi sonucunda elde edilen sonuçlardan bir diğeri ise; PCT değeridir. Kanın ne kadarının platelet yani trombositler tarafından meydana geldiğini göstermektedir. Hemogram testi parametlerinden biri olan PCT değerinin, tek başına herhangi bir klinik anlamı söz konusu değildir. Elde edilen bu değerin, diğer kan sayım parametleriyle birlikte izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.
PLT ve PCT değeri ile ilgili daha geniş ve detaylı bilgi için uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.
https://www.googlenestcommunity.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/512338 androgel generic
https://h30434.www3.hp.com/t5/user/viewprofilepage/user-id/7504408 revatio