Dibi Tutan Cezve Nasıl Temizlenir?

Dibi Tutan Cezve Nasıl Temizlenir?

Son yıllarda birçok markanın kendine ait kahve yapma makinesi piyasaya çıkmıştır. Ancak Türk kahvesinin o hoş ve güzel tadı hiçbir zaman eski usül cezvede yapılan gibi olamaz.

Cezvede yapılan kahveler çok daha ağır ateşte pişirildiği için kahvenin kendine has aroması çok daha yoğun ve hoş bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Cezve ile kahve yapmak pratik bir yöntemdir ancak kendi içerisinde bazı dezavantajları mevcuttur.

Cezve ile kahve yapmanın en sık yaşanılan sorunlarından bir tanesi kahvenin çok hızlı bir şekilde köpürerek taşması ya da ateşin miktarının ayarlanamamasına bağlı olarak cezvenin dibinin yanmasıdır.

Cezvenin dibinin tutması durumda kolayca temizlenebilmesi için aşağıdaki işlemleri uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki aşamaları harfiyen yerine getirirseniz hem hızlı olursunuz hem de cezveye zarar vermemiş olursunuz.

1-)Bol Su İçerisinde Bekletin

Dibi tutan cezvenin yıkaması sırasında yapılan aşamalardan en başında, su içerisinde bekletilmemesi gelmektedir. Genellikle yanan ya da taşan cezveler hiç zaman kaybetmeden su altına sokulmalı ve bir süre bekletilmelidir. Aksi halde yanan kahve, cezveye daha fazla absorbe olur ve çıkarılması zor bir hal alır.

Dibi tutan cezvenin içerisini soğuk su ile birkaç sefer çalkaladıktan sonra içerisine bir miktar sıcak su koyunuz ve bir süre bu şekilde bekletiniz. Bekletme süresi cezvenin dibinin tutma derecesine göre değişiklik gösterebilmektedir.

2-)Karbonat ile Temizleyin

Dibi tutan cezveyi su içerisinde bir süre beklettikten sonra içerisine karbonat koyunuz ve eliniz ile cezvenin dibini ovunuz. Bu işlemi eliniz yerine bir tel yardımı ile de yapabilirsiniz.

Karbonat ile ovma işleminin ardından cezvenin içerisine sıcak su koyunuz ve bir süre daha bekleyiniz. Bekleme süresi cezvenin dibinin tutması miktarına bağlı olarak değişebilmektedir.

3-)Limon ile Ovun

Dibi tutan cezvede kalan kahve kalıntılarını çıkarmak için limonun asitlik özelliğinden yararlanabilirsiniz. Limonu ortadan ikiye bölünüz ve üzerine az miktarda tuz dökünüz. Bu tuzlu limon ile dibi tutan cezveyi güzelce temizleyebilirsiniz.

Cezveyi ovma işleminden sonra limonu cezvenin içerisinde bırakıp üzerine sıcak su döküp bir süre bekletebilirsiniz. Bu şekilde kalan kahve kalıntılarının da kolayca çıkmasını sağlayabilirsiniz.

NOT: Dibi tutmuş cezveleri temizlemek için az zaman ve emek harcayacak bulaşık makinesini kullanabilirsiniz. Bulaşık makinesini normal ayarında kullanarak cezvelerinizi yıkayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ