Kurbanlık Hayvan Nasıl Seçilir?
Kurban kesmek dini olarak Allah’a yaklaşma anlamına gelmekle beraber bu uğurda gerekli şartları taşıyan hayvanların kesilmesidir. Dini şartlara göre maddi durumu yerinde olan inananların, mal varlıklarına göre sağlığı yerinde olan ve gerekli şartları karşılayan hayvanın Hak yolunda kurban edilme süreci Kurban Bayramı’nın ilk üç günü için geçerlidir.
Namaz kılınan coğrafyalarda bayramın birinci günü ile bayram namazı ile başlayan kurban kesme süreci, namaz kılınmayan coğrafyalarda güneşin doğması ile başlar bayramın üçüncü günü akşam namazına kadar devam eder.
Pek çok ayette de geçen kurbanın amaçları arasında maddi durumu iyi olan bireylerin kestiği kurbandan maddi durumu iyi olmayan bireylerin de faydalanabilmesidir. Bir bakıma sosyal yardımlaşma olarak da sayabileceğimiz Kurban Bayramı insanların birbirine yakınlaşmasını ve iyi niyeti artırmak adına sosyal düzende oldukça olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Kurbanlık Hayvan Nasıl Seçilir?
Kurbanlık hayvan seçiminde öncelikle hayvanın nereden geldiği ve sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için kurbanlık hayvanın küpesi kontrol edilmelidir. Veteriner kimliği ile beraber aşılarının da kontrol edilmesi gereken kurbanlık hayvanda görme kusuru, yürüme kusuru ve herhangi başka noksanı bulunmaması gerekmektedir. Bu yüzden hayvanın her yeri özenle kontrol edilmelidir.
Daha sonra görsel olarak kontrol edilmesi gereken kurbanlık hayvanların hem enine hem boyuna dolgun olması yani yuvarlak hatlara sahip olması gerekmektedir. Hayvanın kılları canlı ve parlak gözükmelidir. Kurbanlık olarak seçilecek hayvan hareketli olmalı, gözleri canlı bakmalıdır. Gövdesi yuvarlak hatlara sahip olması gereken hayvanın bacak kısımları dolgun olmalı, gövdesinde kemikler belli olmamalıdır.
Dokunarak gözlemlenen kurbanlık hayvanın ise bel kısmı elle kontrol edildiğinde yumuşak ve dolgun olmalı, kemikleri ele gelmemelidir. Özellikle döş kısmı ve kuyruk sokumunun yağlı bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
Küçükbaş Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
40 kilogramdan 80 kilograma kadar giden küçükbaş hayvanlar için öncelik 1 yaşını doldurmuş olmasıdır. Küçükbaş hayvanları seçerken özellikle bel bölgesinin dolgun olmasına dikkat edilmelidir. Bel bölgesinde hissedilen dolgun ve yuvarlak yapı hayvanın besili olduğunun göstergesidir.
Büyükbaş Kurbanlık Hayvan Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Büyükbaş kurbanlık hayvan seçiminde hayvanın azı dişlerinin çıkmış olmasının gerekliliğinin yanında bu dişlerin açıklığının da oluşması gerekmektedir. Özellikle danalarda hamilelik dönemine denk gelmemesi adına dişi hayvan almamaya özen göstermek gerekmektedir. Ancak dişi hayvan seçilmek isteniyorsa bir veteriner hekim eşliğinde kurbanlık hayvan seçimi yapılmalıdır. Büyükbaş hayvanın en az 2 yaşında olması gerekmektedir.