Yaprak Sarması Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak Sarması Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak sarması düdüklü tencerede yaklaşık olarak 15-20 dakika içerisinde rahatlıkla pişmektedir. Bu süre bizim mutfakta geçireceğimiz zamanı kısıyor olsa da, sarmaların zarar görmesine neden olabilmektedir. Şöyle ki düdüklü tencerenin içindeki basınç, buhar dışarı çıkmadığı için sürekli olarak arttığından, yaprakların yırtılmasına ve içindeki malzemenin dışarı çıkmasına sebep olabilmektedir.

Yaprak Sarması Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

Düdüklü tencerenin pişirme süresini düşürmesi, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi içindeki buharı dışarı bırakmadığından dolayı basınç çoğalıyor ve yemeğin daha kısa bir süre içinde pişmesini sağlıyor. Bu durum birçok yemek için oldukça kullanışlı olsa da, sarma gibi hassas yiyecekleri pişirirken düdüklü tencere kullanımınıza bilhassa dikkat etmek gerekiyor.

Yaprak sarması pişirirken düdüklü tencere kullanmanız 15 dakikada yemeğinizin pişmesini sağlar. Fakat yaprağı sıkı bir şekilde sarmadıysanız ya da kullandığınız yaprak çok inceyse, bu basınçtan dolayı kolaylıkla yırtılabilir ve yaprak sarmanızın görüntüsünü bozabilmektedir. Bu yüzden en azından yaprak sarma yaptığınızda normal bir tencerede pişirmenizi öneririz. Böylece herhangi bir problem olup olmadığını rahatlıkla fark edebilir ve gerekirse müdahale edebilirsiniz.

Yaprak Sararken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Yaprak sarma için hazırlamış olduğunuz iç kısmında kullandığınız malzemeler oldukça önemlidir. Eğer etli yapıyorsanız etin taze olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Aynı şekilde zeytinyağlı yapacağınız zamanda kullanacağınız pirincin taze ve suda bekletilmiş olması gerekmektedir.
  • Seçtiğiniz yaprakların kalın olmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Kalın ve damarlı yapraklar, sarma ve pişme esnasında bir problem çıkarmamış dahi olsa, tüketilirken kişiyi rahatsız edebilmektedir.
  • Yaprak sarmayı düdüklü tencerede pişirin veya pişirmeyin, sararken gevşek bırakmanız halinde kaynamaya başladıkça yapraklar açılacaktır. Bu şekilde yaprak sarmayı tabaklarda servis etmek ve tüketmek de normale nazaran daha zorlaşacaktır. Aynı şekilde görüntü açısından da pek cezbedici bir görüntüye sahip olmayacaktır.
  • Yaprak sarmasını pişirirken tencereye soğuk su değil, sıcak su ilave etmelisiniz. Bu suyu da yine birden sarmaların üzerine değil, daha yavaş bir şekilde, sarmalara zarar vermeyecek düzeyde dökmelisiniz.
  • Her zaman sarmayı ilk ocağa koyduğunuzda kaynamaya başladıktan sonra kesinlikle altını kısmalı ve har ateşte sarmaları pişirmemeye özen göstermelisiniz.

Yaprak Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?

Yaprak sarmasında belki de en önemli kısım sarılacak olan yaprakların kalitesidir. Şöyle ki, eğer yaprak kalitesiz ya da yırtık ve yeterince salamura edilmemişse, bu durum direkt olarak yemeğinizin tadını etkileyecektir. Bu yüzden yaprak seçiminizde oldukça özenli olmanızı öneririz. Yapraklar kesinlikle yırtılmamış, çok kalın ve damarlı olmayacak şekilde seçilmelidir. Salamura yaprak kullanacaksanız ise doğru bir şekilde salamura edildiğinden emin olmanız gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ