Turşunun Tuzu Nasıl Azaltılır?

Turşunun Tuzu Nasıl Azaltılır?

Turşu kurma işlemi çok eski bir uygulamadır. Doğru oranlarda kurulmuş olan turşu insan sağlığı için çok faydalı bir besin türüdür. Turşu yapımında herkes limon ya da sirke gibi farklı malzeme kullansa da yapısal olarak bakıldığı zaman aynı malzemelerin kullanıldığı kolaylıkla fark edilir. Ancak turşu yapımında tuz oranına çok dikkat etmek gerekir. Turşu yapımı için tuz oldukça önemli bir malzemedir.

Ancak fazla olması durumunda insan vücudu için zararlı bir maddeye dönüşür. Çünkü tuz miktarının fazla olması böbrekleri fazlası ile olarak çeşitli böbrek hastalıklarının, kalp ve damar hastalıklarının ve kemik erimesi gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Fakat farklı sebeplerden kaynaklı olarak kurmuş olduğunuz turşunun tuzu fazla olmuş olabilir. Tuz oranı yüksek olan turşuları fark ettiğinizde uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri uygulayabilmek için ise lahana, soğan, sirke, patates ve havuç gerekmektedir.

Tuzlu Olan Turşunun Tuzu Nasıl Giderilir?

1-)Lahana

Lahana, tuz oranı yüksek olan turşunuzun tuz oranını dengelemek için oldukça etkilidir. Bu yöntemi uygulamak etkili olduğu kadar kolay da bir yöntemdir. Lahana kullanarak turşu tuzunu azaltmak için öncelikle lahanayı iyice yıkayın. Daha sonra temizlemiş olduğunuz lahanaları doğrayarak küçük parçalar haline getirin.

Doğramış olduğunuz lahanaları turşunun içine atın. Turşu kavanozunu kapattıktan sonra kavanozu iyice çalkalayın. Turşunun salamura suyu da olduğu için lahanalar turşunuzun içinde iyice dağılacaktır. Bu şekilde birkaç gün turşuyu bekletip tadını kontrol edin. Tuz oranının çokluğuna göre farklı sürelerde sonuç alacaksınızdır. Tuz oranı istediğiniz orana düşene kadar bu şekilde bekleyin.

2-)Soğan ve Sirke

Bu yöntemi uygulamak istiyorsanız öncelikle turşu yapımında sirke kullanmış iseniz bu yöntemde de aynı tür sirkeyi kullanın. Limon suyu ile hazırlamış olduğunuz turşu için elma sirkesi kullanmanız sirke kokusunu en aza indirgeyecektir. Sizin için en uygun sirke türü seçimini yaptıktan sonra birkaç adet kuru soğanı iyice yıkayın ve kabuklarını soyun.

Eğer çok fazla miktarlarda turşu hazırladıysanız soğan sayısını da turşunuz ile orantılı olarak arttırabilirsiniz. Kabuklarını soymuş olduğunuz soğanları tercih etmiş olduğunuz sirke türünün içine atın. Hazırlamış olduğunuz bu soğanlı sirke karışımını da turşunuza ekleyerek karışım ile turşuyu iyice karıştırın. Daha sonra 3-4 hafta kadar bekleyin. Turşunun tuz oranının azaldığını göreceksiniz. Yetersiz olması durumunda bir süre daha bekleyebilirsiniz.

3-)Patates ya da Havuç

Patates ya da havuç kullanarak turşu tuzunu azaltabilirsiniz. Bunun için birkaç patates ya da havucu iyice yıkayıp kabuklarını soyun. Daha sonra iri parçalar şeklinde keserek turşu suyunun içine atın. Bu şekilde 1-2 hafta kadar beklemeniz turşunun tuz oranının normale gelmesinde yeterli olacaktır. Ancak tuz miktarı yeterince azalmadıysa bir süre daha bu şekilde bekleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ