Akide Şekeri Nasıl Muhafaza Edilir?

Akide Şekeri Nasıl Muhafaza Edilir?

Akide şekeri Türk kültüründe önemli yere sahip olan bir şeker türüdür. Bu nedenle hemen hemen her evde akide şekeri bulunmaktadır. Özellikle büyüklerin çok önem verdiği akide şekeri düğünlerde, bayramlarda ve bunlar gibi herkes bir araya geldiği büyük olaylarda sıklıkla ikram edilmektedir. Bunun yanı sıra lezzet açısından da oldukça güzel olan akide şekeri kimi zaman da ev halkının yemesi için alınmaktadır.

Lezzet çeşitliliği açısından oldukça zengin olan akide şekeri birçok kuruyemiş ve baharat kullanılarak elde edilebileceği gibi meyvelerden de elde edilebilmektedir. Ülkemizde ise en çok tercih edilen akide şekeri çeşitleri başta sade olmak üzere tarçınlı, naneli, fındıklı ve çilekli akide şekerleridir. Bunların yanı sıra meyve parçacıklı, meyveli, limonlu, susamlı gibi birçok çeşidi daha bulunmaktadır.

Akide şekerindeki bu lezzet zenginliği ise her kesim ve her yaştan insana hitap edebilmektedir. Lezzet açısından oldukça çok sevilen akide şekerinin muhafaza edilmesi ise düşünüldüğü kadar kolay değildir. Bunun nedeni ise akide şekerinin özelikle nemden çok etkileniyor olmasıdır. Akide şekerini muhafaza edebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Akide Şekeri Nasıl Saklanır?

 

1-)Uygun Saklama Kabı Seçimi

Cam kavanozlar akide şekerlerinin muhafaza edilmesi için kullanılabilecek olan en ideal saklama kabıdır. Akide şekerlerini cam kavanozlar içerisinde saklamak akide şekerlerinin çok daha uzun süre tazeliğini koruyarak saklanmasına neden olmaktadır. Ancak akide şekerlerini kavanozlara doldururken dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmesi durumunda en etkili sonuç elde edilir.

Bunun için öncelikli olarak kullanılan cam kavanozun türü önem taşımaktadır. Akide şekerlerinin koyulacağı cam kavanozların kapaklarının pirinçten olması ilk dikkat edilmesi gereken püf noktadır. Pirinç kapaklar havada bulunan nemi çekerek şekerin bozulmasına engel olmaktadır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken püf nokta ise kavanozların tamamen doldurulmamasıdır. Kavanozların üzerinde bir miktar boşluk kalması gerekir .

2-)Uygun Ortam Koşullarının Sağlanması

Akide şekerlerinin uzun süre muhafaza edilebilmesinde önemli bir yere sahip olan bir diğer nokta ise şekerlerin saklandığı ortamın hava koşullarıdır. Sevilerek tüketilen ve birçok çeşidi bulunan akide şekerinin uzun süre saklanabilmesi için mutlaka güneş görmeyen gölge bir ortamda bulundurulması gerekir.

Bunun yanı sıra akide şekeri sıcak ortamlarda çok daha kısa sürelerde bozulacağı için serin bir ortamda saklanması gerekir. Bu koşullara dikkat edilmesi durumunda akide şekerleri 4 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak yaz aylarında havaların fazla ısınmasından dolayı akide şekerlerinin saklanma süreleri de kısalarak 2 aya kadar düşmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ