Batında Serbest Sıvı

Batında Serbest Sıvı

Batın göğüs kafesinin bittiği nokta ile pelvisin bulunduğu kısmı kaplayan yerdir. Vücudumuzun her bölgesinde herhangi bir rahatsızlıktan dolayı su toplayabileceği gibi batında serbest sıvı oluşabilir.

Tıp dilinde ascite olarak adlandırılan karın boşluğunda su birikmesinin en başlıca sebepleri;

  • Böbrek yetmezliği
  • Kalp yetmezliği ve diğer kalp rahatsızlıklarında
  • Bazı kanserlerde ( mide kanseri, barsak kanseri gibi.)
  • Karaciğer hastalıklarından ötürü.

Batında serbest sıvı oluşması ile hasta doktora gittiğinde gerekli tetkikler yapılır. Bu şekilde başvuran hastaların %80’i karaciğer sirozudur. Karaciğer sirozunda hastasında aorttan abdominal aortaya gelen kan karaciğer, böbrek, dalak, mideye geçemez burada bir patolojik tıkanıklık söz konusudur. Burada damardan geçişi azalan kan ozmotik basıncın etkisiyle perifere su geçişinde bulunur. Bu sebeple damarlar arası bölgede sıvı birikimi gerçekleşir. Batında serbest sıvı oluşumu bu mekanizma ile gerçekleşir.

Batında Serbest Sıvı Tedavisi

Batında serbest sıvı tedavisinde öncelikli amaç sıvı birikimine sebep olan primer nedenin bulunması ve bunun ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır. Batında serbest sıvı toplanan hastaların bir kısmı ayaktan tedavi görebilir. Ancak enfeksiyon kapma riskinden dolayı genellikle hastanede yatırılarak tedavi edilir.

Karaciğer sirozundan kaynaklı batında serbest sıvı birikimi olan hastalarda sirozun kaynağı bulunur. Alkol kullanan bir kişi ise acilen alkol kullanımı kesilir. İlaçlar ile indükleniyor ise ilaçlar kesilir daha uygun ilaç grubuna geçilir.

Batında serbest sıvı tedavisinde öncelikli amaç batında toplanan bütün sıvı boşaltmaktır. Bu yöntem bazen mümkün olmaya bilir. Böyle durumlarda hastanın yaşam kalitesini etkilemeyecek düzeye getirilmeye çalışılır.

Batında serbest sıvı birikimi ciddi bir rahatsızlıktır. Erken tedavi edilmediği durumda kişinin diğer organları da hasar görmeye başlar. Karaciğer kaynaklı batında serbest sıvı birikimi olan hastalar tedaviye başlanıldığı an karaciğer transplantasyonuna da aday gösterilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ