Çiğ Yumurta Zararlı mı?

Çiğ Yumurta Zararlı mı?

Çiğ yumurta tüketimi halk arasında sağlıklı olarak bilinse de aslında yan etkileri de oldukça fazladır. Çiğ olarak yenebilen yumurta çeşitleri olmasına rağmen tavuk yumurtasını hiçbir karışım yapmadan çiğ olarak tüketmek, eğer hassas bir yapıya sahipseniz sağlık açısından problemlere sebep olabilmektedir.

Çiğ Yumurta Zararlı mı?

Çiğ yumurtanın biraz önce de bahsettiğimiz gibi tüketim şekline bağlı olarak yan etkileri bulunabilmektedir. Öncelikle bu yan etkilerinden bahsetmek isteriz.

Çiğ Yumurtanın Yan Etkileri Nelerdir?

1-)Sindirilmesi Zordur

Yumurtanın içindeki yoğun protein miktarından dolayı, yumurtayı pişirmeden direkt olarak tüketmek sindirirken sıkıntı çekmenize sebep olabilir. Bu esnada midenizi ağrıtabilir ya da kusmanıza sebep olabilmektedir.

2-)Biyotin Değerini Düşürmektedir

Yumurtanın içerisinde yani sarı kısımda saçların güçlenmesini sağlayan biyotin maddesi bulunmaktadır. Özellikle doğal saç maskelerinde sıkça kullanılan yumurtanın bu sarı kısmı, yumurta çiğ olarak tüketilmesi sonucunda beyaz tarafı ile tepkimeye girer ve biyotin alamamamıza neden olur. Aslında yumurtanın çiğ tüketilmesi sağlıklı olarak bilinse de, içindeki besin maddelerini yeterince alamamamıza sebep olabilmektedir.

3-)Zehirlenmelere Sebep Olabilmektedir

Günümüzde marketlerde satılan yumurtaların ne kadar taze olup olmadığını bilemediğimiz gibi bayatlamış olan yumurtalar da bazen görünüşte anlaşılamayabiliyor. Yumurta esasen çabuk bakteri üretebilen bir besindir. Bu yüzden çiğ tüketmek problem çıkarabilmektedir. Eğer yumurtanızın çiğ olarak tüketiminin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorsanız, tam anlamıyla besin maddelerinden yararlanmak için çok az da olsa pişirmenizi öneririz.

Yumurtanın Bayatladığını Nasıl Anlarız?

Yumurtanın bayat olup olmadığını genelde kokusundan ve görüntüsünden direkt olarak anlaşılabilmektedir. Yumurta çabuk bakteri üreten bir gıda olduğu için kırdığınız an kötü bir kokuya maruz kaldıysanız kesinlikle tüketmemelisiniz. Aynı şekilde yine kırdığınızda yumurtanın sarı dediğimiz kısmında dağılmalar varsa yine tüketmemeniz gerekmektedir. Yumurtanın sarısı bir nevi jel gibidir ve bütündür. Bu yüzden normalde dağılmaması gerekmektedir.

Bazen de yumurta yeni bayatlamaya başladığı zaman bunu anlamak daha da zor olabilmektedir. Eğer yumurtanızı kırmadan veya kötü bir kokuya maruz kalmadan yumurtanın bayatlayıp bayatlamadığını öğrenmek istiyorsanız, rahatlıkla su testini kullanabilirsiniz. Bu testte tek yapmanız gereken büyükçe bir kap içerisine su doldurun ve yumurtaları bu suyun içine koyun. Eğer yumurtalar su yüzeyinde kalıyorsa, maalesef bayatlamıştır ve kesinlikle bu şekilde tüketim yapmamalısınız.

Yumurtanın Bozulmasına Neden Olan Etkenler Nelerdir?

Yumurta bazen ne kadar iyi saklamış olursanız olun, uzun süre beklediğinden dolayı da bozulabilmektedir. Bunun dışında güneş ışığına çok fazla maruz kaldığında ya da açıkta beklediğinde bozulur. Bu yüzden tüketeceğiniz miktarda alıp buzdolabında muhafaza etmeniz, yumurtayı sağlıklı bir şekilde tüketmenizi sağlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ