Mide Üstünde Ağrı ve Acıma

Mide Üstünde Ağrı ve Acıma

Mide vücudun üst karın bölgesinde yemek borusu ile duedonum arasında bulunmaktadır. Sağında karaciğer solunda dalak bulunan mide torba şeklindedir. Mide vücudumuza alınan bütün besinlerin ince bağırsakta sindirilmeden önce asidik ortamda parçalanmasını ve mideye özgü hareketler ile boza kıvamına gelmesini sağlar.

Mide üzerinde ağrı ve acıma çok sık karşılaşılan bir problemdir. Genellikle halk arasında hazımsızlık sebep olarak gösterilse de mide üzerinde ağrı ve acımanın birçok sebebi olabilir. Gün içerisinde sık sık meydana gelen sizi rahatsız edecek, günlük işlerinizi yapmaktan alıkoyacak olan mide ağrı ve acılarınızda mutlaka doktorunuzla görüşüp şikayetlerinizi dile getirmelisiniz.

Mide Üstünde Ağrı Neden Olur ?

Mide üzerinde ağrı ve acımanın sebeplerini temel olarak üçe ayırmak mümkündür.

1-) Midenin patalojik veya fizyolojik yapısının bozulmasından kaynaklanan rahatsızlıklar; Bu rahatsızlıkların başında; mide ülseri, gastrit, reflü ve ileri dönemlerde mide kanseri sayılabilir.

Mide pH sı 1.2 civarındadır. Mide doğası gereği bu asidik pH dan korunmak için bazı mekanizmalara sahiptir. Bu mekanizmalarda meydana gelebilecek herhangi bir sorun midenin aside dayanıklılığını düşürür ve midede yanma, ağrı, şişkinlik gibi belirtilere sebep olabilmektedir.

2-)Safra kanalında meydana gelmiş patalojik bir etkene bağlı olan tıkanmalar ya da safra salgısında azalma ya da artma ; Safra kanalında meydana gelen tıkanmalar safra salgısının salınımında azalmaya ve en önemlisi safra taşı oluşumuna sebep olmaktadır. Safra taşı ve safra salgısında azalma midedeki besinlerin sindirimini yavaşlatmakta hatta ileri durumlarda sindirimin gerçekleşememesine sebep olmaktadır. Bu gibi durumlarda gün içerisinde mide üzerinde ağrı ve acıma kişinin en büyük şikayetlerindendir. Hazımsızlığın da eşlik ettiği bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

3-) Son olarak mide üzerinde ağrı ve acımanın sebepleri arasında sayılan etkenler arasında stres ve yanlış beslenme yer almaktadır. Stres başlı başına birçok hastalığın temelini oluşturmaktadır. Fazla stresli bir yaşam sürmek ya da düzenli şekilde beslenmemek midenin doğal fizyolojik yapısını mide asitlik derecesini bozacağından mide üzerinde ağrı ve acımaya sebep olabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ