Değerli Taşlar Doğada Nerelerde Bulunur?

Değerli Taşlar Doğada Nerelerde Bulunur?

Değerli taşlar doğada insan eli değmemiş hemen her yerde bulunabilir. Bulduğunuz taşın değerli olup olmadığını anlamak için ise kesinlikle bu konuda belli bir bilgi birikimine sahip kişi ve kurumlardan yardım almanız önemlidir.

Değerli Taşlar Doğada Nerelerde Bulunur?

Doğada öyle değişimler oluyor ki, bulduğumuz herhangi bir taşın bile sırf görünüşünden dolayı değerli olduğu kanısına varabiliyoruz. Halbuki o taş aslında normal bir taş da olabiliyor. Örnek vermemiz gerekirse camdan bahsedelim. Cam doğaya ilk karışmaya başladığında aslında onun cam olduğunu kolaylıkla anlayabiliyoruz. Fakat denize karıştığında ve belli bir zaman aralığı geçtiğinde hem keskinliği gidiyor hem de renk olarak daha farklı bir renge bürünüyor. Biz ise o camı gördüğümüzde, cam olduğunu anlayamadığımız için hoşumuza gidiyor. Halbuki içtiğimiz sodanın kırılmış bir parçası da olabilir değil mi? 😊

Doğa sürprizlerle doludur. Bu yüzden yukarıda da belirttik, bulduğunuz taşın değerli olduğunu düşünüyorsanız kesinlikle bir bilene gösterin diye. Altın, gümüş, pırlanta gibi doğada bulunan değerli taşlar haricinde, yine doğada sıklıkla rastlamadığımız bir çok değerli taş bulunmaktadır. Bunlar madeni olarak değerli ve piyasada para kazanabileceğiniz taşlar olsa da, yolda yürürken bulabilme ihtimaliniz maalesef çok düşüktür. Bu tür taşlar daha çok insanların ziyaret etmediği yerlerde ve belirli aletler yardımıyla bulunur. Aynı zamanda yer altında bulunan taşlar olduğundan, kesinlikle kazı için izin almak da gerekiyor.

Antik Yerleşim Alanlarında Değerli Taşlara Rastlamak

Ülkemiz aslında asırlardır bir çok insan topluluğuna ev sahipliği yapmıştır. Zaten Mezopotamya oldukça eski bir topraktır ve ilk çağlardan bu yana Hititler, Sümerler, Frigyalılar, Lidyalılar ve bir çoğu gibi, bir çok uygarlık bu topraklardan çıkmıştır. Hatta bazı mitolojilerde bahsi geçen Tanrı ve Tanrıçalar bile bu topraklarda görülebilmektedir. Durum böyleyken, bu medeniyetlere ait yapılan bir çok yapılarda ise değerli taşlara rastlamak mümkün olabiliyor. Aslında hazinecilik kavramı da tam olarak bu medeniyetlerden dolayı çıkmıştır. Yoksa herhangi bir şekilde bir altın ya da değerli taş arayışına çıkmak ve bulma ihtimali oldukça düşüktür.

Neyse biz konumuzdan devam edelim. 😊 Şimdi antik yerleşim alanlarında doğru bir şekilde yani o kültüre ve tarihe zarar vermeyecek şekilde kazı yaparak, yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi belirli aletler yardımıyla bu bölgelerde değerli taşlara rastlamak mümkündür. Ama yine söylediğimiz gibi bu gibi yerler arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkarıldığı için, Kültür Bakanlığından öncelikle izin almak gerekmektedir. Her ne kadar tarihi dokuya zarar verilmemesi gerektiğini söylesek de, bu alanın zaten ortaya çıkarılırken belli bir kazı geçmişi olduğundan, bu tür değerli taş arayışına giren insanlar maalesef ortaya çıkarılmış yapılara zarar verecek kadar kazı çalışmaları yapabiliyor.

Bu gibi durumlarda yalnızca tarihi alanlara değil, bu arayışı siz yapıyorsanız kendinize de zarar verebilirsiniz. Toprak kayması, göçük gibi durumlar bu eski yapılarda çok meydana geldiğinden böyle bir durumla karşılaşabilir ve canınızdan olabilirsiniz. En iyi ihtimalle yakalanabilir ve hapis cezası veya para cezası alabilirsiniz. Yani sadece tarihe değil, bu gibi davranışların direkt olarak bize karşı da sonuçları doğabiliyor.

Bir Taşın Değerli Olup Olmadığını Anlamak

Değerli taşlar yukarıda da söylemiştik insan ayağının çok basmadığı bölgelerde bulunabiliyor ve bu konuda belli bir uğraş da vermek gerekiyor. Yani yerde bozuk para bulmaya pek benzemiyor. 😊

Bulduğunuz bir taşın değerli olup olmadığını aslında bu alan ile yeni ilgilenmeye başlayan kişiler için oldukça zordur. Muhakkak bir bilene ya da kuruma danışmak gerekmektedir. Çünkü doğa, içinde barındırdığı bir çok maddeyi zamanla farklı formlara dönüştürebilmektedir. Yani bir taş, bulunduğu ortam gereği çok fazla yağmura maruz kalırsa rengi hiç görmediğiniz kadar farklılaşabilir ve sizi yanıltabilir. Tabii bu taşlar ile haşır neşir olmak da çok güzel ama eğer illa değerli olsun diyorsanız, dediğimiz gibi ya doğru bir şekilde eğitimini almalısınız ya da eğitimini almış birilerine danışmalısınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ