Değerli Taşlar Nasıl Anlaşılır?

Değerli Taşlar Nasıl Anlaşılır?

Bulduğumuz farklı bir taşın değerli olup olmadığını anlamak çoğu zaman imkansıza yakındır. Her ne kadar internette bunun ile ilgili çok fazla yazı olsa da aslında çoğunun asılsız olduğunu söyleyebiliriz. Bir kere öncelikle değer ölçünüz parayla mı ilgili yoksa o taşın ömrü ile mi ilgili? Öncelikle buna karar vermeniz gerekiyor.

Değerli Taşlar Nasıl Anlaşılır?

Değerli taşları anlamamızı sağlayan bir bilim vardır ve adı Gemolojidir. Kabaca bahsetmemiz gerekirse, doğada bizim bilmediğimiz ya da daha önce denk gelmediğimiz bir çok oluşum vardır. Bunları ayrı ayrı araştırılmasını sağlayan ise bilim dalları. Sık sık değerli taşlar ile çalışan insanlar zamanla bir bakışta bir taşın değerli olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirler fakat bu işin eğitimini görmemiş ya da taşa nasıl bakacağını bilmeyen birinin o taşın değerli olup olmadığını anlaması çok zordur. Bizim bu konuda önerebileceğimiz ve en sağlıklı bilgiyi alabileceğiniz kişiler koleksiyonculardır. Eğer elinizde pırlanta, gümüş ve altın dışında değerli olduğunu düşündüğünüz bir taş varsa bunu işinin ehli birkaç koleksiyoncuya sorarak değerini anlayabilirsiniz.

Sıklıkla doğa yürüyüşleri yapıyorsanız ve insanların ayak basmadığı yerlerde gezmeyi seviyorsanız değerli taşlar ile karşılaşma ihtimaliniz çok daha yüksektir. Söylediğimiz gibi, değerli olarak nitelendirebileceğimiz taşların piyasada rahatlıkla bulunmayan, doğal bir şekilde oluşmuş taşlardır.

Değerli Taşlar Ne Amaçla Kullanılır?

  • Değerli taşlar, insanlık tarihinin ilk zamanlarından bu yana, süs eşyalarında, takılarda sık sık kullanılmışlardır. Aslında bilinen değerli taşlar da bu şekilde ortaya çıkmıştır. Doğal oluşumdur, madeni olarak çok sayıda bulunmaz ve piyasadaki maddi olarak değerleri oldukça yüksektir. Örneğin kömür. Kömür de doğal bir oluşumdur ama hemen hemen her yerde rahatlıkla bulabileceğimiz için maddi değeri düşüktür ve yanıcı bir madde olduğundan süsleme amacıyla değil ısınma amacıyla kullanılır.
  • Zümrüt, yakut, yeşim, altın, gümüş, pırlanta gibi taşlar ise tamamen süs eşyaları ve takılarda kullanılır. Bulunması için oldukça büyük maliyetler harcanması gerekiyor ve bulunduğunda ise yine işlenerek yüksek fiyatlara satılabiliyor.
  • Doğada insanoğlu dışında değerli taşlara düşkün olan başka canlılar da vardır. En bilinen canlılar maymunlar ve kargalardır. Bu taşlar diğer değersiz taşlara nazaran daha parlak ve canlı olduğu için dikkat çeker ve bu canlıların da bu taşları biriktirmesine yol açar. Tabii bir karga bu taşın ne kadar değerli olduğunu bilemez ve bu taşı işleyemez ama sanıyoruz ki ilgilisini çektiği için sadece biriktirir. 😊

Değerli Taşlar Nerelerde Bulunur?

Değerli taşlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha çok insan elinin değmediği yerlerde ortaya çıkar. İşlenmiş değerli taşları ise antik çağlarda toplumların yaşamış olduğu hemen her yerde bulunabilir. Çünkü antik çağ insanları altın ve gümüşü değerli olarak kabul etmiş fakat geri kalan taşları renklerinden ya da parlaklığından dolayı daha çok süs eşyalarında ya da takılarında kullanmayı tercih etmişlerdir. Oysa ki altın veya gümüşü karşılıklı alışverişlerde de kullanabilmişlerdir.

Günümüzde bu bahsettiğimiz değerli taşları bulmak için insanlar genellikle uzun doğa yürüyüşlerine çıkmak yerine antik kentleri izinsiz bir şekilde kazmaktadırlar. Bu durum halk arasında definecilik olarak da geçmektedir. Bu tür insanlar için eski toplulukların yaşamış olduğu bu antik alanlar maddi açıdan değerli olsa da, aslında insanlık tarihinin anlaşılması konusunda önemli yerlerdir. Bu yüzden ülkemizde definecilik resmi olarak yasaklanmıştır. Yine bu yasaklanmanın en temel sebeplerinden biri ise, yapılan eski yapı ve tünellerin dikkatsizce kazılması sonucunda çökmesi ve kişilerin yaralanmasına veya can kaybına neden olmasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ