Deniz Kabuğu Nasıl Temizlenir?
Deniz kabuğu birden temizlenebilen bir canlı olmadığı için temizlenme aşaması sıklıkla tekrarlanması gerekmektedir. Ancak bu şekilde tam anlamıyla bir temizlik elde edilecektir.
Deniz Kabuğu Nasıl Temizlenir?
Deniz kabuğu temizlerken dikkat edilmesi gereken, kabuk canlı haldeyken mi toplanmıştır yoksa ölü bir kabuk mudur? Öncelikle bunu bilerek temizlik yapılması gerekmektedir. Bu iki kabuk için de nasıl temizlenmesi gerektiği konusunda aşağıdaki yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
1-)Canlı Kabuğun Temizlenmesi
Canlı kabuğu temizlerken uygulayabileceğiniz 3 yöntem vardır; gömebilir, dondurabilir ve kaynatabilirsiniz. Canlı kabukta, kabuğun içindeki canlı henüz yaşıyor olduğu ve karada da uzun bir süre yaşamayacağı için bu yöntemlere başvurabilirsiniz. Fakat bu canlının çürüme evresinde evde tutarsanız evin kötü kokmasına sebep olabilmektedir. Bu yüzden bu 3 yöntemden birini uygulamanız gerekecektir.
İlk yöntemde kabuğu direkt olarak varsa bahçenizde uzak bir noktaya gömebilir ve toprağın altında birkaç ay içinde iyice temizlenmesini sağlayabilirsiniz, böylece koku problemi de olmayacaktır. İkinci yöntemde yani dondurma işleminde ise kabukları öncelikle bir kap içerisine koyup, boylarını geçecek kadar da su ile doldurmanız gerekmektedir. Bu şekilde buzdolabınızın dondurucu kısmında bir süre beklettikten sonra tazyikli su ile yıkayarak da kabuğun temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Burada da belirtmemiz gerekir ki, kullanacağınız suyun bilhassa saf su olması ya da kireçsiz olması oldukça önemli bir detaydır. Kireçli su da zamanla kabuğun üzerinde desenlerin kaybolmasında ya da kabuğun direkt olarak incelmesine sebep olabilmektedir.
Son yöntemde ise, yani kaynatma yönteminde öncelikle kabuklar kaynama esnasında birbirlerine zarar vermemeleri açısından büyüklüklerine göre ve eğer mümkünse tek tek kaynatılmaları daha doğru olacaktır. Bu kaynama derecesi ise 60 dereceyi geçmemelidir.
2-)Ölü Kabuğun Temizlenmesi
Ölü kabukların içerisindeki pisliği temizlerken de öncelikle diş fırçası, tüy bırakmayacak bir bez ve bir tele ihtiyaç bulunmaktadır. Burada kullanacağınız malzemelerde diş fırçasını kabuğun dış kısmını temizlemek için kullanabilirsiniz. Fakat diş fırçasının yumuşak olmasına özen göstermelisiniz. Tel kullanarak ise çabuk eğilip bükülebildiğinden dolayı, içindeki pisliği daha kolay temizlemenize olanak sağlayacaktır ve son olarak yumuşak, tüy dökmeyecek bir bez ile kabuğu tamamen kurulayabilirsiniz.
Ölü kabuğun temizlenmesi birkaç kez tekrarlanabilir. Bu yüzden ilk temizlik işleminizden sonra bir süre suyun içinde bekletip tekrar kurumasını sağlarsanız, içindeki pisliklerde daha kolay bir kurtulmuş olursunuz.
Deniz Kabuğunu Parlatmak İçin;
Deniz kabuğu kuruduktan sonra hem desenlerini ortaya çıkarmak hem de daha hoş gözükmesi için parlatabilirsiniz. Bu parlatma esnasında en kısa yol şeffaf oje kullanmaktadır. Fakat ojeyi sürmeden önce muhakkak önceden vazelin sürmeniz, kabuğun zarar görmesini de engelleyecektir.