Vişne Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Vişne Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Vişne reçeli, hazırlık süresi oldukça meşakkatli olan bir reçeldir ancak tüketimi de en fazla sevilen reçellerden bir tanesidir. Reçelin tam kıvamında olması için kaynatma süresinin de büyük bir önemi bulunmaktadır.

Vişne reçelinin kaynatma süresi hakkında detaylı bilgi verilmeden önce, reçelin hazırlık ve yapım aşamaları ile ilgili bilgi verilmesi yerinde olacaktır.

Vişne Reçelinin Hazırlık Aşaması

Vişne reçelinin hazırlık aşamasında en önemli nokta, vişne çekirdeklerinin çıkarılmasıdır. Pek çok kişi bu çekirdekleri çıkarmaya üşenir ya da nasıl çıkaracağını bilemediği için vişneleri çekirdekleri ile birlikte kullanır. Oysaki çekirdekler yalnızca pipetle kolaylıkla çıkarılabilmektedir. Çekirdek çıkarma aparatı olmayan kişiler için bir pipetin çekirdek hizasında vişneye batırılması ve diğer taraftan çıkarılması, temizlik için yeterli olacaktır. Bu uygulama sonucunda vişneler çok fazla parçalanmaz ve etrafa sıçrayan vişne suyu miktarı da minimum seviyeye iner.

  • Vişne reçeli yapımında olabildiğince taze ve çürük olmayan vişneler kullanılmalıdır. Reçel koymak için kullanılacak olan kavanozların kapakları mutlaka kaynatılmalı ve cam kavanoz dışında başka malzeme kullanılmamalıdır. Kapakları kaynatılan cam kavanozlar reçel konduktan sonra vakumlanır ve kış boyu tüketime hazır bir biçimde bekler.
  • Tek bir büyük boy kavanoz yerine birkaç küçük boy kavanoz kullanılması da, saklama ve tüketme sırasında işler büyük oranda kolaylaşacaktır.
  • Kaynama sırasında reçelin çok fazla köpürmemesi için, içerisine bir tatlı kaşığı tereyağı eklenebilir.

Vişne Reçeli Kaynama Süresi

  • Vişne reçelinin kaynama süresi önemli bir ayrıntıdır. Ancak kaynama öncesindeki süreç de bir hayli önemlidir. İlk olarak vişneler bol suda bekletilmeli ve zirai ilaçlardan iyice arınmaları sağlanmalıdır. Ardından sap kısımları koparılır, çekirdekleri temizlenir. Son olarak vişneler kaynatılacağı tencereye alınır.
  • Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi, vişnelerin tencereye aşamalı olarak eklenmesidir. Yani, tencereye bir sıra vişne dökülür, dökülen vişnenin miktarına göre üzerine şeker ilave edilir, ardından bir sıra daha vişne dökülür, bir miktar daha şeker eklenir ve bu ilerleme vişneler bitene dek tekrarlanır. Bu şekilde hazırlanan ve kaynatmaya hazır olan vişneler, 1 gece tencerenin kapağı kapatılarak bekletilir. Sabah olduğunda tencere artık kaynamak için hazır hale gelmiştir.
  • Kaynatma süresi, vişne miktarına ve aldığı kıvama göre değişiklik göstermektedir. Ortalama yarım saat kaynatma işlemi sonrasında, reçel kıvam alacaktır. Arzu edilen kıvama geldikten sonra reçelin içerisine limon suyu yahut limon tuzu eklenmelidir. Bu ekleme sonrasında bir 10-15 dakika daha pişirilen vişne reçeli, koyulaştıktan sonra ocaktan alınmalıdır.
  • İstenen kıvama ulaştıktan sonra soğumaya bırakılan reçel, önceden hazırlanan cam kavanozlara konur ve ağızları da sıkı bir şekilde kapatılır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ