Derimde Bir Şeyler Geziniyor Hissi
Derimde bir şey geziniyor hissi, daha çok uyuşma veya karıncalanmayla ilintilidir. Vücutta oluşan karıncalanma, uyuşma hissi; “derimde sanki bir şey geziniyor hissi” şeklinde ifade edilebilmektedir. Vücudun herhangi bir bölgesinde baş gösterebilen karıncalanma sorunu daha çok sinir sıkışması veya sinir hasarından kaynaklanmaktadır. Yanlış oturuş pozisyonuna bağlı olarak sinir sıkışması görülebilmektedir.
Vücutta Karıncalanma Neden Olur?
Sinir Sıkışması
Vücutta sinyal iletimi fonksiyonunu gerçekleştiren sinirlerde, yanlış oturmaya veya bir takım rahatsızlıklara bağlı olarak sıkışma sorunu görülebilmektedir. Sinir sıkışması; vücutta kendini iğne batma hissi, karıncalanma veya derimde bir şeyler geziniyor hissi şeklinde göstermektedir. Özellikle uzun süre oturduktan sonra ayaklarda, oturma pozisyonuna bağlı olarak sinirlerde sıkışma şikayeti baş gösterebilmektedir.
Sinir Hasarı
Sinirlerin darbe veya hasar alması durumunda, sinir hasarı sorunu meydana gelir. Vücutta karıncalanma, uyuşma probleminin en bilindik nedenlerinden biridir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerde, bacaklarda sinir hasarına ve buna bağlı olarak uyuşma şikayetine sık rastlanmaktadır. Diyabet dışında, tiroid rahatsızlıkları gibi pek çok hastalık sinir hasarına sebebiyet verebilmektedir. Hastalıkların yanı sıra, sinirlerin üzerine uzun süre baskı uygulanması sonucunda da sinir hasarı şikayeti baş gösterebilir.
Besin ve Oksijen Eksikliği
Sinirlerin, çevresindeki hücreleri besleyebilmesi için yeterli miktarda besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Şayet sinirler yeterli oranda oksijen besin alamıyorsa, sinyal iletimlerinde sorunlar görülebilir. Ve duyu iletimindeki sorundan ötürü; uyuşma, hissizlik veya karıncalanma gibi şikayetler baş gösterir. Özellikle B12 vitamini eksikliğinde, bu sebepten uyuşma sorununa sık rastlanmaktadır.
“Derimde bir şeyler geziniyor hissi” şikayetinin; daha çok vücuttaki uyuşma, karıncalanma şikayetini dile getirirken söylendiğinden bahsetmiştik. Vücuttaki karıncalanmanın altında yatan pek çok ciddi sorun olabileceğinden, şikayet kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Problemin altında yatan nedenin doğru tespiti ve nedene yönelik tedavisi için mutlaka uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.