Dil Kenarında Kızarıklık

Dil Kenarında Kızarıklık

Kimi zaman dil kenarında veya uç kısmında kızarıklık belirebilir. Dil kenarında kızarıklık şikayeti daha çok alerjik reaksiyonların sonucu olarak görülse de, dil ile temas eden sıcak yiyecek ve içecekler gibi başka etkenler de problemin nedenleri arasındadır. Gün içinde aşırı sıcak içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi halinde dilde yanma, kızarıklık gibi fiziksel sorunlar meydana gelebilir.

Dil kenarında kızarıklık her zaman sıcak yiyeceklerin tüketilmesi, alerjik durumlar gibi basit nedenlerden kaynaklı olmayabilir. Kızarıklık kimi zaman enfeksiyon/iltihaplanma gibi ciddi sorunların habercisi olabilir. Bu yüzden kızarıklığın altında yatan neden bir an evvel tespit edilmeli, nedene yönelik tedaviye başlanmalıdır. İhmal etmeden, doğru tetkik ve tedavi için uzman doktora başvurulması önerilir.

Dilde Kızarıklık ve Yanma Neden Olur?

Alerjik Durum

Dildeki kızarıklığın nedeni, alerjik durum olabilir. Tüketilen gıdalara karşı dil, kızarıklık şeklinde tepki verebilir. Şayet dil kenarında kızarıklık şikayetinin alerjik durumdan kaynaklandığı düşünülüyorsa, ilk olarak alerjen maddeler(alerjiye sebebiyet veren etken madde) belirlenmeli ve ardından tedaviye geçilmelidir.

Travma Etkenleri(Hasar, sıcak gıdaların tüketilmesi vs..)

Sıcak yiyecek ve içeceklerin dil ile temas etmesi halinde, dilde kızarıklık ve yanma hissiyatı oluşabilir. Tüketilen gıdaların yanı sıra dilin yanlışlıkla ısırılması da, kızarıklığa sebebiyet verebilecek travma etkenleri arasındadır. Her ne kadar alınan hasara bağlı olsa da, bu sebeplerden oluşan dilde kızarıklık sorunu genellikle kısa sürelidir ve kendiliğinden geçer.

İltihaplanma

Dil kenarında kızarıklık kendini daha çok yanma ve acıma hissi ile belli eder. Dilin üst kısmında bulunan ve tat alımı fonksiyonunu gerçekleştiren papilla(tat alma tomurcukları) yapılarının iltihaplanması halinde de, dilde kızarıklık sorunu baş gösterebilmektedir. Çok fazla sigara ve alkol tüketen kişilerde, çok sıcak gıdalarla dilin temas etmesi gibi pek çok etken dilde iltihaplanmaya dolaylı yoldan da kızarıklığa neden olabilir.

Dilde kızarıklık ve yanma hissi, bir süredir devam ediyorsa iltihaplanmanın göstergesi olabilir. Kızarıklığın altında yatan sebebin doğru tespiti ve tedavisi için bir an önce uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR