Ferrum Fort Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Ferrum fort içerik olarak bir film tabletinde; demir elementine eşdeğer demir 3 hidroksit polimaltoz ve folik asit içermektedir. Klinik olarak farklı anemi türlerinde sıkça reçete edilmektedir. Ayrıca ferrum fort gebelik ve laktasyon dönemindeki demir ve folik asit eksikliğinde kullanılmaktadır.
Ferrum fort tablet genellikle yemeklerden hemen önce ya da sonra tok karın ile tüketilmelidir. Günlük alım dozu bir tablettir. Ancak doktorun reçete etmesi üzerine günde 2 defa bir tablette kullanılabilir.
Ferrum fort tablet aşağıdaki özelliklere sahip olan kişilerde kullanılmamalı ya da kullanım esnasında doktor kontrolü altında olmalı ;
- Ciddi karaciğer yetmezliği olan kişiler
- Ciddi böbrek yetmezliği olan kişiler
- Ferrum fort içerisindeki etkin madde ve yardımcı maddelere alerjisi olan kişilerde
- HIV enfeksiyonlu hastalarda
- Demire alerjisi olan kişilerde
- Kan tranfüzyonu olan kişilerde
- Talasemi
- Demir eksikliği olmayan tüm anemilerde kullanılmamalıdır.
Ferrum fort çocuklarda genellikle damla formunda kullanılmaktadır. Yaşlılarda kullanımı ile ilgili ekstra bilgi verilmemektedir. Doktorun tavsiye ettiği doz ve sürede kullanımı önerilmektedir.
Ferrum fort yan etkileri ;
- Çok nadir olmakla birlikte alerji, döküntü
- Baş ağrısı
- Tokluk hissi, abdominal ağrı, mide bulantısı, kusma, dişlerde geri dönüşümlü renk değişimi
- Seyrek olarak idrarda renk değişikliği
- Sıklıkla demirden kaynaklı dışkıda renk değişikliği görülmektedir.
Ferrum Fort Kilo Aldırır Mı ?
Ferrum fort ve benzeri demir eksikliğinde kullanılan ilaçlar genellikle kilo aldırıyor gibi düşünülmektedir. Ancak bu düşüncenin tersine anemide kullanılan ilaçlar özellikle ferrum fort mide rahatsızlığı olan kişilerde iştahsızlık yapabilmektedir. Bu gibi durumlardan dolayı kişi kilo almak yerine kilo kaybında bulunabilir.
Ferrum fort ve diğer anemi ilaçları unutulmamalıdır ki uzun vadeli tedavi sağlayan ilaçlardır. Bu sebeple düzenli ve en az üç ay kullanımda istenilen etkiyi sağlamaktadır.