Uykudan Üşüyerek Uyanıyorum, Sebebi Nedir?

Uykudan Üşüyerek Uyanıyorum, Sebebi Nedir?

Kimi zaman bulunulan ortamın sıcaklığı farketmeksizin, uykudan üşüyerek uyanma sorunu baş gösterebilmektedir. Uykudan üşüyerek uyanıyorum şeklinde dile getirilen şikayetin altında yatan pek çok neden olabilir. Problemin sebebi; üşüyerek uyanma hadisesinin ne kadar sıklıkta yaşandığına göre değişiklik gösterebilmektedir. Uykudan üşüyerek uyanma sorunu nadiren görülüyorsa, uykudan önce yenen yemekten kaynaklı olabilir. Hem kilonuzu korumak hem de sabah uyandığınızda oluşabilecek üşüme hissini engellemek için yatmadan önce yemek yenmemesi tavsiye edilir.

Sabahları Üşüyerek Uyanmak Nedenleri Nelerdir?

Bulunulan Ortamın Isısı

Gece yattığınız odanın ısısının düşük olması, vücut ısısının da düşmesini etkileyebilir. Düşen vücut ısısı ise sabahları üşüyerek uyanmaya sebebiyet verebilmektedir. Şayet oda sıcaklığından ötürü üşüme, ürperti söz konusuysa ortamın ısı değeri arttırılmalıdır.

Uyumadan Önce Yemek Yemek

Uykudan üşüyerek uyanıyorum” şikayetinin en bilindik sebeplerinden biri; uyumadan hemen önce yenen yemektir. Gece uykudan önce yenen yemek, kan dolaşım mekanizmasını olumsuz etkileyerek üşümeye sebebiyet verebilir. Hem sağlık açısından hem de oluşabilecek üşüme/ürperti hissini önlemek adına uyumadan önce yemek yenmemesi tavsiye edilir.

Fazla Terleme

Vücuttaki ter bezlerinden dışarı salınan sıvı olarak bilinen terleme, doğal bir olaydır. Gece fazla terleyen kişilerde, sabah kalktıklarında üşüme şikayetine sık rastlanmaktadır. Bunun nedeni; fazla terlemeye bağlı olarak terin soğumasından ötürü üşüme hissinin oluşmasıdır.

Uykudan üşüyerek uyanıyorum sorunu altında yatan neden yukarıdakiler dışında, kimi zaman çeşitli rahatsızlıklara işaret edebilmektedir.

  • tiroid bezi yetmezliği
  • şeker düşüklüğü
  • kansızlık
  • şeker hastalığı

Gün içinde veya sabahları farkedilen üşüme hissi, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu yüzden sık sık tekrar eden üşüme şikayeti kesinlikle gözardı edilmemeli ve mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ