Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?

Gebelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?

Günümüzde gebelik testi için birçok firma tarafından üretilmiş olan gebelik testleri bulunmaktadır. Bu testler kişinin idrarından alınan örnek ile yapılmaktadır. Kişi bu testi evde kendi başına yapabilmektedir. Bu testte hamilelik ile birlikte artmış olan Beta -HCG hormonu idrarda tespit edilmektedir.

Beta-HCG hormonu döllenmeyle birlikte sekizinci günden itibaren  artmaya başlamaktadır. Bu artış hızlıca katlanmaktadır. Beta-HCG hormonu öncelikle kanda artmaktadır. Kan testlerinde gebeliğin oluşumundan kısa bir süre sonra tespit edilebilmektedir. Uzun artışlardan sonra beta-HCG hormonu idrara geçmeye başlar. Bu sayede idrar testleriyle gebelik tayini yapılabilmektedir.

Gebelik testi kan ve idrar testi olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Kan testi genellikle hastane, sağlık ocakları gibi sağlık kuruluşlarında uzman kişiler tarafından alınan kan örneği üzerinden yapılmaktadır. İdrar testi eczanelerden alınabilen tek kullanımlık gebelik testleri  yapılmaktadır. İdrar testlerinde beta-HCG hormonun idrardaki konsantrasyonuna bağlı tek ya da çift çizgi oluşmaktadır. Tek çizgi gebeliğin olumsuz olduğunu, çift çizgi ise gebeliğin pozitif olduğunu göstermektedir. Ancak bazı durumlarda gebelik testinde silik çizgi meydana gelmektedir.

Peki gebelik testinde silik çizgi ne anlama gelmektedir?

  • İdrar ile yapılan gebelik testleri genellikle hamileliğin ilk aylarında yanıltıcı olabilmektedir. İdrarda daha yükselmemiş beta-HCG hormonundan dolayı negatif sonuç ya da silik çizgi oluşabilmektedir.
  • Eczanelerde farklı farklı birçok markanın gebelik testi satılmaktadır. Bu testlerden kalitesiz olanları ve hata payı yüksek olanları bulunmaktadır. Bu durumda da gebelik testi negatif olabilir ya da gebelik testinde silik çizgi meydana gelebilmektedir.
  • İdrarla yapılan gebelik testleri kişinin kendi tarafından yapılan testlerdir. Bu durumda kişinin kendisinden kaynaklanan dikkatsizlik veya testin yanlış uygulanması durumunda da gebelik testinde silik çizgi meydana gelebilmektedir.
  • Prospektüste yazan aşamalara uyulmadığı yeterli süre beklenilmediğin de gebelik testinde silik çizgi meydana gelebilmektedir.

Gebelik testinde silik çizgi meydana gelmesi durumunda testin tekrar yapılması en doğru karardır. Ancak unutulmamalı ki idrar numunesi ile yapılan gebelik testlerinde hata payı yüksektir. En kesin ve doğru sonuç için mutlaka kan testi yaptırınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ