Gitar Nasıl Temizlenir?

Gitar Nasıl Temizlenir?

Enstrümanlar hayatın olmazsa olmaz parçalarından biridir. Çünkü müziğin insanın ruh sağlığı üzerinde oldukça önemli bir payı bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar ve deneyler ile saptanmış olan bu durum müzik aletlerini hayatlarımızın önemli bir parçası yapmaktadır. Enstrümanlar oldukça zengin çeşitliliğe sahip olmasına karşın en çok tercih edilen müzik aletleri arasında ilk sıralarda yer edinmiş olan enstrüman ise gitardır.

Kullanımının yaygın olmasından kaynaklı olarak da gitar ile ilgili sorunlar çok daha fazla merak edilmekle birlikte bir yandan ihtiyaç halini almaktadır. Bu konulardan birisi de gitar enstrümanının nasıl temizlendiğidir. Tüm müzik aletleri gibi gitarlarda hassas bir müzik aletidir. Bu nedenle gitarı temizlerken oldukça dikkatli olmak gerekir. Gitar temizleme işlemini uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Doğru yöntemler uygulanarak düzenli olarak gitar temizliğinin yapılması sesin çok daha net ve doğru şekilde çıkmasını sağlar. Bu nedenle gitar temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

Gitar Temizliği Nasıl Yapılır?

1-)Tellerin Temizliği

Gitar temizliğine öncelikle tellerden başlamak gerekir. Gitar tellerini temizlemek için öncelikle kalın olması birkaç kat kağıt havlu bulundurulmalıdır. Daha sonra kağıt havlular tek yaprağın yarısı genişliğinde olacak şekilde katlanır ve tellerin altından yarısına kadar geçirilir. Tellerin altından geçirmiş olduğunuz kağıt havluların yarısı da tellerin üzerine doğru katlanır. Bu şekilde teller kağıt havlunun arasında kalmış olur. Bu şekilde tellerin başından sonuna doğru ileri geri hareketler ile fazla bastırmadan tellerin temizlenmesi sağlanmış olunur. Bu işlemin her gitar kullanımının ardından uygulanması tellerin daha uzun süre kullanılmasını sağlar.

2-)Klavyenin Temizliği

Tellerin temizlenmesinin ardından klavyeyi temizlemek gerekir. Bunun için klavye üzerinde bulunan her perdeye 1-2 damla limon yağı damlatılmalıdır. Ancak limon asitli bir yapıya sahip olduğu için asitlik oranı düşük limon yağları tercih edilmelidir. Aksi takdirde klavye üzerinde deformeler meydana gelebilir. Damlatılan limon yağı toz bezi ile ovalanarak silinmelidir. Daha sonra 2-3 dakika kadar bekleyerek kuru bir toz bezi ile tekrar silinmelidir. Tekrar silinme işlemi perdeler üzerinde yağ kalmamasını sağlar. Bu işlemler her perde için uygulanır.

3-)Gövde Temizliği

Son olarak gitar temizliği gövde temizliği yapılarak bitirilir. Bu aşamada silikonlu gitar cilası kullanmak gerekir. Gövde temizliği yapmak için toz bırakmayan bir temizleme bezinin üzerine birkaç damla silikonlu gitar cilası damlatılır. Ardından da hazırlamış olduğunuz bu bez ile tüm gövde dairesel hareketler ile ovalanarak çok fazla bastırmadan silinir. Bu şekilde gövde de oluşan çiziklerin kapanması sağlanmış olunur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ