İncir Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?
İncir reçeli yaparken iki kaynatma işlemi yapılmaktadır. Biri şerbeti içindir ve bu kaynatma süresi ağır ateşte gerçekleştiği için değişebilmektedir, reçelin kaynaması da yaklaşık olarak yarım saat sürmektedir.
İncir Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?
İncir reçelinin kaynatma süresinin iki aşamada olduğunu söylemiştik. Aslında incir reçeli yapımı oldukça aşamalı bir reçeldir. İncirlerin haşlanması, şerbetinin pişmesi ve bu iki malzemenin karışarak birlikte kaynaması gibi. Lezzetli bir reçel elde etmek istiyorsanız ise reçelin içine koyacağınız şeker miktarının önemi kadar bu aşamaları doğru bir şekilde yapmak da oldukça önemlidir.
İncir Reçeli Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Seçtiğiniz incirlerin diri ve taze olması gerekmektedir. Yani tam olarak mevsiminde almış olmalısınız. Böylece reçelinizin tadını en baştan belirlemiş olacaksınız.
- Genel olarak yapılan en ince hatalardan biri de çeşme suyu kullanılarak reçel yapılmasıdır. Mümkün olduğunca içilen bir su kullanarak reçelinizi yapın aksi halde reçeliniz daha az dayanıklı olabilmektedir.
- Sadece incir reçeli değil, her reçel yapışınızdan muhakkak birkaç damla limon suyu kullanmalısınız. Limon, reçelin şekerlenmesini engelleyen ve reçelinizi daha uzun ömürlü yapan küçük bir ayrıntıdır. Özellikle reçel kaynamaya başladığında ya da kaynamadan hemen önce limon suyunu eklemelisiniz.
Reçel Nasıl Saklanmalıdır?
Reçelin saklanması özellikle yeni yeni reçel tüketmeye başlayan insanlarda her zaman soru işareti olmuştur. Çoğu zamanda insanların dalgınlığı ile buzdolabına konabilmektedir. Öncelikle reçel kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Reçelin buzdolabında saklanması direkt olarak şekerlenmesine sebep olur. Bu yüzden reçel her zaman direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Reçelin saklanması için en ideal yer aslında mutfak dolaplarıdır.
Reçel Şekerlenirse Nasıl Müdahale Etmek Gerekir?
Reçelin az kaynatılması ya da doğru bir şekilde muhafaza edilmemesi sonucu şekerlenmeler meydana gelebilmektedir. Bu şekerlenmeyi düzeltmek için yapılması gerekenler ise;
- Reçelinizi tekrar bir tencere içine alarak, limon tuzu veya limon damlatıp tekrar kaynatmalısınız. Böylece şekerlenmeyi ortadan kaldırabilirsiniz.
- Reçeli sıcak su içerisinde bekleterek de şekerlenmesini önleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, reçelin kavanozunun büyüklüğüne uygun bir tencere içerisinde su kaynatın ve kaynadıktan sonra ise altını kapatın. Bu suyun içerisine reçel kavanozunu koyun ve bu şekilde su soğuyana kadar bekletin. Reçelinizin şekerlenmesini büyük oranda hatta tamamen düzeltmiş olacaksınız.
- Yine reçelin şekerlenmesini giderebilecek alternatiflerden biri de alkol ve sudur. Reçelinizi tekrar bir tencere içerisine koyarak, bir yemek kaşığı alkol ve yine bir yemek kaşığı su ekleyin ve kaynatın. Şekerlenme tamamen engellenmiş olacaktır. Burada alkol aklınızı karıştırmamalı. Reçel üzerinde koku ya da tat anlamında herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Kullanacağınız alkolün saf olmasına dikkat etmelisiniz.
- Son olarak reçelin şekerlenmesi durumunda uygulayabileceğiniz teknik ise su kullanmaktadır. Yine 2 yemek kaşığı su döküp reçelinizi kaynatarak da şekerlenmeyi düzeltebilirsiniz.