Gıdaların Raf Ömrünü Uzatmak İçin Kullanılan Yöntemler

Gıdaların Raf Ömrünü Uzatmak İçin Kullanılan Yöntemler

Gıdaların raf ömrünü uzatmak için uygulanabilecek birçok yöntem vardır. Fakat raf ömrünü olabildiğince doğal bir şekilde uzatmak isterseniz, bu konuda resmen kurtarıcı niteliğinde üretilen oksijen emici etiketler doğal bir çözüm niteliği taşımaktadır.

Gıdaların Raf Ömrünü Uzatmak İçin Kullanılan Yöntemler

Sebze, meyve, kuruyemiş gibi gıdaların ömrünü uzatabilmek için kullanılan bazı yöntemler vardır. Her ne kadar doğru bir şekilde muhafaza edildiğinde bozulmasını geciktirsek de bazen bu da yeterli olmamaktadır. Ya da şartlar yeterli düzeyde elverişli olmadığından alternatif yollar aranmaktadır. Bu yollardan en bilineni ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi oksijen emici etiketlerdir.

Bu etiketler havası alınmış ambalajlar ile mantık olarak benzerlik göstermektedir. Tabii bu konuda üretilen ambalajlarda var, fakat bu oksijen emiciler tamamen doğaldır ve içeriğinde herhangi bir kimyasal barındırmaz. Bu etiketin kullanımı da oldukça basittir. Öncelikle örnek vermemiz gerekirse, kurabiyelerinizin olduğu bir kavanoz var ve kurabiyeleriniz tazeliğini korusun istiyorsunuz. Bu kavanozun içine, en üstte kalacak şekilde bir tane oksijen emici etiket yerleştiriyorsunuz ve kurabiyeleriniz güvenli bir şekilde tazeliğini korumuş oluyor.

Diğer bir yöntem ise biraz önce değinmiş olduğumuz ambalajlardır. Bu ambalajlar ise içeriğinde bulunan havayı tamamen çıkararak paketi kapıyorsunuz ve içinde bulunan yiyeceğiniz hava ile temas etmediği için taze kalma süresi oldukça uzuyor.

Peki bu bahsettiğimiz yöntemler hangi durumlarda işe yaramaz?

  • Biraz önceki kurabiye örneğinden gidersek, kurabiyelerinizi pişirdikten sonra doğru bir şekilde muhafaza etmediniz ve bayatlamaya başladı. Siz bunun farkında olmayarak eğer oksijen emici etiket ya da ambalaj kullanırsanız, zaten bayatlamaya başlamış olacağından yani tazeliği tamamen gittiğinden bir işe yaramayacaktır.
  • Etikette veya kullanacağınız ambalajda yırtık varsa yine bu uygulama sonuçsuz kalacaktır. Bu yöntemlerin asıl amacı yiyeceklerin tamamen hava ile bağlantısını engelleyerek daha uzun süre taze kalmasını sağlamak olduğundan, herhangi bir yırtık ya da delik söz konusu olduğunda tam manasıyla hava ile teması engellenmiş olmayacaktır ve bayatlama işlemi devam edecektir.
  • Sürekli gün ışığı, nemli ya da rutubetli bir ortamda kalması da yine yiyeceklerinizi dolaylı bir şekilde de olsa etkileyecektir. Yani böyle bir işlem uyguladığınız zaman, yiyeceklerinizi mümkün olduğunca güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeye özen göstermelisiniz.

Bu tür ambalaj ya da etiketleri size güven vermeyen yerlerden almamanızı öneririz. Çok fazla tercih edilen ürünlerde, fark edildiği zaman yan sanayi dediğimiz sahte ürünleri de çıkabiliyor. Ve gerçeğinde belki gıdalarınızda zarar verecek herhangi bir madde bulunmazken, bu yan sanayi dediğimiz ürünlerde ise kanserojen madde bulunabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ