Kıymanın Kanı Nasıl Akıtılır?

Kıymanın Kanı Nasıl Akıtılır?

Buzluktan çıkarılmış kıyma ya da yeni çekilmiş kıymanın kanlı olması durumunda kanını gidermek amaçlı kesinlikle yıkamamanız gerekmektedir. Kıyma yıkandığı zaman içerisinde bulunan besin değerleri düşeceği gibi kıymanın tadında da az da olsa değişikliklere sebep olabilmektedir.

Kıymanın Kanı Nasıl Akıtılır?

Kıymanızı buzluktan çıkardıysanız ya da yeni çektirdiyseniz ve çok kanlıysa kesinlikle yıkamamalısınız. Bunun yerine kıymayı bir süzgeç içerisine alın ve bu şekilde lavaboda bırakın. Kan kendi kendine süzülecektir ve kan miktarı bu şekilde büyük oranda azalacaktır.

Kanlı olan etler suyun altında bir süre yıkandığından dolayı aynı işlem mantık olarak kıymada da yapılması gerekiyormuş gibi dursa da, kıymada yıkama işlemi yapılması doğru değildir. Kıyma çekilmiş ve parça bir gıda olduğu için su kıymada bulunan besin değerinin azalmasına sebep olabilmektedir. Eğer kıymanız da kararmalar meydana gelmiş ise bozulmuş ihtimalini düşünerek o kıymayı kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Kıyma Nasıl Saklanmalıdır?

Kıyma aslında saklanması oldukça kolay fakat dikkat edilmesi gerekmektedir. En nihayetinde et olmasından kaynaklı bakteri üretmeye oldukça elverişli bir gıdadır. Kıymayı saklarken porsiyonlar halinde ayırarak buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Eğer almış olduğunuz kıymayı birkaç saat sonra pişirecekseniz de, kıymanızı direkt olarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bu arada kıyma kesinlikle güneş ışığında ya da çok sıcak bir ortamda, eğer pişirilmeyecekse bekletilmemelidir.

Pişmiş kıyma saklarken ise yine aynı çiğ kıymada olduğu gibi buzdolabı poşetinden yardım alabilirsiniz. Burada sadece pişirmiş olduğunuz kıymanın soğumasını beklemeniz gerekmektedir.

Belirtmekte fayda var ki, kıyma biraz önce de bahsettiğimiz gibi bakteri üretmeye elverişli olduğundan hava ile temas etmemesi oldukça önemlidir. Bu yüzden özellikle dondurucuda uzun süre muhafaza etmek istediğiniz zaman kesinlikle hava almadığından ve buzdolabı poşetinin içindeki havayı tamamen çıkardığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Poşette meydana gelebilecek en ufak bir delik bile etin hava almasına sebep olur ve etin bozulmasına neden olur.

Kıymanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kıymanın bozulduğu aslında ilk bakışta kolaylıkla anlaşılabilir. Fakat bazen donmuş olan kıymalarda bozulduğu hemen anlaşılamamaktadır. Eğer kıymayı dondurucudan çıkarttığınızda poşetinde yırtık varsa %90 bozulmuş olabileceğini söylememiz yanlış olmaz. Fakat yine de öncelikle çözdürmek gerekmektedir. Eğer bozulmuş ise kıyma çözülmeye başladıkça kokusu da sizi rahatsız edecektir. Oldukça kötü bir kokuya sahiptir ve böyle bir durumda kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.

Yine kıymanın bozulduğu renginden de kolaylıkla anlaşılabilir. Çiğ kıymanın rengi pembedir. Eğer pembelikten ziyade kararmalar meydana gelmiş ise yine kesinlikle tüketmemeniz gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ