Kulak Yanması

Kulak Yanması

Dolaşım halinde olan kanın yoğun ve hızlı bir şekilde kulakta bulunan damarlara doğru gelmesi, kulakta yanma veya karıncalanma şikayetine neden olabilmektedir. Tüketilen acı ve sıcak gıdalardan veya stres-heyecan gibi psikolojik etkenlerden kulak yanması sorununa rastlanabilmektedir. Ancak yanma hissi, her zaman bu kadar basit sorunları işaret etmeyebilir. Kulakta yanma hissi, sürekli olarak tekrar ediyorsa sinir hasarı ve enfeksiyonel rahatsızlıklar gibi daha ciddi sorunlardan şüphe duyulur.

Kulak Yanması Neden Olur?

Sinir Hasarı/Travma Etkenleri

Kulağa doğru alınan darbe veya hasarlar, sinir hasarına neden olarak kulaklarda karıncalanma ve yanma sorununa neden olabilir. Kulağın sert bir cisim ile temas etmesi veya kulağın sert zemine çarpması gibi sebeplerden, kulak yanması sorunu baş gösterebilir.

Alerjik Durum

Vücudun alerjiyi tetikleyici etken maddeye karşı verdiği cevap/tepki, alerjik reaksiyon olarak bilinmektedir. Alerjiye yol açan madde herkes de farklılık gösterebilir. Oluşan alerjik durumun neticesinde kulak yanması problemi oluşabilir. Bu nedenden meydana gelen alerjik durumu önlemenin en etkili yöntemi; alerjiye yol açan etkenin belirlenmesi ve bundan uzak durulmasıdır.

Güneş veya Kimyasal Yanık

Kulağın uzun süre güneş ışınlarına maruz kalması veya bu bölgede kimyasal yanık oluşması, kulak yanması sorununa yol açabilir.

Dış Kulak Yolu İltihabı

Kulak zarı bölgesinden, dış kulağı ayıran kısım dış kulak yolu olarak bilinmektedir. Dış kulak yolu iltihaplanması rahatsızlığında kulakta yanma ve karıncalanma şikayetleri baş gösterebilir. Özellikle yüzme sporu ile ilgilenen kişilerde, dış kulak yoluna su kaçması sonucunda sık görülmektedir. Kulak yoluna hapsolan su, bu bölgenin nemli olmasını tetikler. Nemli ortamlar ise bakteri ve zararlı mikroorganizmaların türeyebilmesi için uygun olduğundan, iltihaplanma oluşabilir.

Diyabetik Nöropati

Sinirlerin zedelenmesi halinde uyuşma ve karıncalanma sorunu meydana gelebilir. Sinirlerin zedelenmesi her zaman doğrudan fiziksel temas ile oluşmayabilir. Halk arasında yaygın olan diyabet(şeker) rahatsızlığının ilerlemesi halinde çevre sinirlerde hasar olabilir. Ve bunun akabinde karıncalanma, yanma şikayetleri meydana gelebilir. Şeker hastalığı olan kişilerde kollarda, bacaklarda ve kulaklarda yanma sorununa rastlanabilmektedir.

Sinüzit

Burun boşluğu etrafındaki boşluklar olarak tanımlanan sinüslerde, enfeksiyon oluşması halinde kulak yanması sorunu meydana gelebilir. Soğuk algınlığı, burun bölgesindeki iyi huylu tümörler veya alerjik nezle(rinit) sinüs enfeksiyonunun sebepleri arasındadır. Enfeksiyona bağlı olarak ise kulakta yanma belirtisi baş gösterebilir.

Kulak Yanması Nasıl Geçer?

Kulak yanması veya karıncalanma, bir çok rahatsızlıkla ilintili olabilir. Problemin tedavisi neden olan etkene göre değişiklik gösterebilmektedir. Eğer şikayetin altında yatan neden enfeksiyonel durumlar ise, antibiyotik tedavisi tercih edilir. Fakat yanma hissi, güneş veya kimyasal yanığa bağlı ise merhem-krem yöntemleri uygulanır. Yani tedavi yöntemi teşhise bağlı farklılık gösterebileceğinden, bir an önce doğru tetkik ve tedavi yöntemi için uzman doktora gidilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 10 YORUM
  1. Nsazwo dedi ki:

    order norethindrone 5mg sale – norethindrone brand yasmin over the counter

  2. Dhnfhf dedi ki:

    buy yasmin medication – cheap ginette 35 order arimidex 1mg pill

  3. Xdqtea dedi ki:

    dostinex 0.5mg cost – where can i buy cabgolin cheap alesse pills

  4. Idtzjd dedi ki:

    гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі йЈІгЃїж–№ – гѓ—гѓ¬гѓ‰гѓ‹гѓі и–¬е±ЂгЃ§иІ·гЃ€г‚‹ г‚ёг‚№гѓ­гѓћгѓѓг‚Ї и–¬е±ЂгЃ§иІ·гЃ€г‚‹

  5. Taxsel dedi ki:

    г‚·гѓ«гѓ‡гѓЉгѓ•г‚Јгѓ«йЂљиІ© – г‚·гѓ«гѓ‡гѓЉгѓ•г‚Јгѓ« – 50mg/100mg г‚·г‚ўгѓЄг‚№йЂљиІ©гЃЉгЃ™гЃ™г‚Ѓ

BİR YORUM YAZ