Mango Nasıl Saklanır?

Mango Nasıl Saklanır?

Mango anavatanı Hindistan olan tropik bir meyvedir. Tropik ağaçlar arasında yer alan mango ağacının etli meyvesine de mango adı verilmektedir. 100’ün üzerinde farklı çeşitleri bulunmaktadır. En çok bilinen ve sevilen çeşitleri ise kent ve keitt’dir. Bununla birlikte mangonun verita cinsi de Brezilya, Peru gibi tropik ülkelerde yıl boyu yetişmektedir. Verita türü mangonun yıl boyunca yetişebiliyor olması da diğer mango çeşitlerine oranla çok daha fazla tüketilmesine neden olmaktadır.

Tropik ülkelerde yıl boyu yetişebilen mangoların olması tüm ülkeler adına yıl boyu mangonun tüketilebilmesini sağlamaktadır. Ancak mangonun dış yüzeyi kayışı anımsatan bir kabul ile kaplıdır. Bu nedenle bu kabuk kısmı soyularak tüketilmelidir. Bunların yanı sıra mango vitamin ve mineral açısından da zengin bir meyve türüdür. Özellikle verita mango türü mineral açısından bakır, potasyum, lif ve folik asit gibi mineraller yönünden oldukça zengindir.

Bunun yanı sıra vitamin açısından da önemli bir besin kaynağı olan mango özellikle A vitamini açısından oldukça zengin olması ile birlikte B6 vitamini ve C vitamini açısından da zengin bir kaynaktır. Mangonun saklanma koşulları ise besin değerini koruması adına oldukça önemlidir. Bunu sağlamak için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır.

Mango Meyvesi Nasıl Saklanır?

1-)Buzdolabında Saklama Yöntemi

Sahip olmuş olduğunuz mango ne tür bir mango olursa olsun buzdolabında saklama yöntemini uygulayabilirsiniz. Ancak mango çeşitlerine göre bozulma süreleri değişiklik göstermektedir. Bu nedenle buzdolabında saklama yöntemi tüm mango çeşitleri için farklı süreler boyunca uygulanabilecek bir yöntemdir.

Bunun için mangoları kesinlikle yıkamayın ve hiçbir kesme işlemi uygulamadan kabuğu ile birlikte buzdolabına yerleştirin. Ancak diğer meyve ve sebzelerden uzakta bir yere koymanız oldukça önemli. Mango diğer meyve ve sebzelerden etkilenerek çok daha kısa sürelerde bozulabilir. Uygun koşulların sağlanması durumunda ortalama olarak mangolar bu şekilde 3-4 gün kadar muhafaza edilebilirler.

2-)Uygun Sıcaklığın Sağlanması ile Saklama

Mango meyvesinin saklanma şartları oldukça hassastır. Bu nedenle mangoyu saklarken tüm şartlara dikkat etmek gerekir. İlk dikkat edilmesi gereken nokta genel olarak hava şartları olsa da hava şartları içinde de en önemli noktalardan birisi sıcaklık ayarıdır. Mango tropik bir meyve olduğu için doğru sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir. Bu sıcaklık ise mango için 8 ila 13 derece arasıdır.

2-)Nem Dengesinin Doğru Ayarlanması ile Saklama

Tropik bir lezzet yumağı olan mango için nem dengesi de oldukça önemli bir koşuldur. Mango için en ideal nem aralığı ise %90 ile %95 arasıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ