Şalgam Suyunun Tuzu Nasıl Azaltılır?

Şalgam Suyunun Tuzu Nasıl Azaltılır?

Şalgam suyu turpgiller ailesine ait olan bir bitki türü olan şalgamdan yararlanarak elde edilen bir içecektir. Özellikle Çukurova’ya özgü olmasına karşın her yerde üretimi sağlanabilmektedir. Genellikle acı olarak tüketilmesine karşın isteğe bağlı olarak azısız da üretilebilir.

Şalgam suyu yapımında en temel malzeme şalgam olsa da bununla birlikte mor havuç da kullanılmaktadır. Turpgiller ailesine ait olan şalgam içeriğinde mineral açısından çok yüksek oranlarda kalsiyum ve demir barındırmaktadır. Buna ek olarak da vitamin açısından A vitamini, B vitamini ve C vitamini oranları çok yüksektir.

Vitamin ve mineral zenginliğinin yanı sıra şalgamın afrodizyak özelliği de bulunmaktadır ve içeriğinde barındırdığı tüm bu besin değerleri sayesinde insanların vücut sağlığı açısından çok faydalıdır. Özellikle de bu kadar faydalı bir bitkiden fermantasyon sonucu elde edilmiş olan şalgam suyunun faydaları şalgama göre çok daha fazladır. Laktik asit içermesinden dolayı sindirimi kolaylaştırır ve mide ile karaciğer sağlığının korunmasına katkı sağlar. Kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri açısından zengin olması da kemik ve diş sağlını güçlendirir. İçerdiği A vitamini, B vitamini ve C vitamini sayesinde de kalp, damar ve göz sağlığını korumaktadır.

Başlıca faydalarını bu şekilde sıralamak mümkün olsa da şalgam suyunun bunlara ek olarak birçok faydası daha bulunmaktadır. Şalgam suyunun temel malzemeleri şalgam ve havuç olsa da tuz da oldukça önemli olan malzemelerdendir. Ancak tuz oranları zaman zaman iyi ayarlanamayabilir ve bu durumda şalgam suyunun tuzlu olması söz konusu olabilir. Bu durumlarda uygulanabilecek bazı yöntemler vardır.

Şalgam Suyunun Tuzunu Azaltma Yöntemleri Nelerdir?

1-)Soğan Kullanmak

Soğan kullanımı tuzlu olan şalgamın tuzunu azaltmak için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biridir. Bunun için 2 ya da 3 tane orta boy soğanı iyice yıkayarak kabuklarını soyun. Ardından soymuş olduğunuz soğanları sirkenin içine atarak soğanlı sirke karışımı hazırlayın. Hazırlamış olduğunuz bu karışımı şalgam suyunun içine ilave ederek 3-4 hafta kadar bekleyin. Bu sürenin ardından şalgam suyunda bulunan fazla tuz miktarının azaldığını fark edeceksiniz.

2-)Lahana Kullanarak

Lahana kullanımıda şalgam suyundaki fazla tuz miktarını azaltmak için etkili bir yöntemdir. Bunun için şalgam suyunun miktarına ve tuzluluk oranına göre ayarlamış olduğunuz miktarda lahana temin edin. Ardından hazırlamış olduğunuz lahanayı iyice yıkayarak kullanıma hazırlayın. Yıkamış olduğunuz lahanaları iri parçalar olacak şekilde doğrayın ve doğramış olduğunuz lahanaları şalgam suyunun bulunduğu kabın içerisine ekleyin.

Bu şekilde şalgam suyunu birkaç gün boyunca bekletin. Lahana fazla tuz miktarını emerek şalgam suyunun tuz oranının normal seviyeye gelmesini sağlayacaktır. Ancak belli aralıklar ile şalgam suyunun tadına bakarak tam olarak istediğiniz kıvama gelmesini sağlayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ