Meyan Kökü Nasıl Saklanır?

Meyan Kökü Nasıl Saklanır?

Meyan bitkisi aslen baklagillerdendir ve ılıman iklimlerde dere kenarı gibi sulak alanlarda kendiliğinden yabani olarak yetişir. Bu nedenle yetiştirilmesi ve bulunması kolay bir bitkidir. Yaprakları elipse benzer olup tüylü yapıdadır. Meyan çok yıllık ve çalımsı bir bitkidir. Meyveleri ise fasulye gibi tanelidir, üç veya altı tane esmer tane bulunur. Boyu kimi zaman bir metredir kimi zaman ise iki metreye kadar çıkabilir. Birçok açıdan oldukça faydalı olup kökü ve yaprakları ayrı ayrı değerlendirilebilir. Meyanın kökü, oldukça uzun da olabilen saçak kök yapısındadır.

Aynı zamanda bu yapısı nedeniyle yetiştiği yerde çok kolay yayılabilir ve çoğalabilir. Dolayısıyla hem kendiliğinden yetişmesi hem de bu şekilde kolay çoğalabilmesi nedeniyle yaygın olarak kolayca bulunabilen bir bitkidir.

Meyan Kökünün Faydaları

Enfeksiyonlu hastalıklardan, nefes problemlerine, uyku düzensizliklerinden veya karaciğer rahatsızlıklarına kadar pek çok rahatsızlık için tedavi edici özelliği vardır.

Genel olarak kökü ile değerlendirilen meyan bitkisi, meyan kökü çayı, meyan kökü şerbeti gibi yaygın kullanımı ile bilinir. Asıl olarak saf şekilde çayını veya şerbetini içmeniz yerinde olacaktır. Bu şekilde tükettiğiniz meyan kökü sindirim sisteminize de oldukça faydalı olacaktır. Boğazdaki iltihaplanmalar için de meyan kökü çayı veya meyan kökünün 2-3 yıl bekletilmesi ile hazırlanan ve toz veya parça halinde bulunabilen meyan kökü balı ile hazırlayacağınız ilaç ile gargara yapabilirsiniz. Yapacağınız gargara buradaki enfeksiyonun kırılmasına yardımcı olacaktır.

Uyku düzensizliklerinde ya da kronik ağrılarda kullanacağınız meyan kökü çayı da rahatlamanızı sağlayıp bu sorunları atlatmanıza yardımcı olacaktır. Ancak her şey gibi bunun da fazla tüketilmemesi, tercihen günde iki bardak tüketilmesi gerekir.

Meyan Kökünün Kullanımı

Meyan kökünü kullanabilmek için ilk olarak topraklarından arındırabilmek için çok iyi bir şekilde yıkamanız gerekir. Aksi halde iyi yıkamadığınız meyan kökleri hazırlayacağınız (şerbet vb.) ürünün hem tadını bozacaktır hem de sağlıklı olmayabilir.

İyice yıkamanın ardından meyan köklerini isteğe bağlı olarak soyabilirsiniz. Ardından yaklaşık 30 santimlik parçalar halinde doğrayın. Kökleri doğradıktan sonra kurutabileceğiniz uygun bir zemin ve ortam hazırlayıp kurumaya bırakın.

Meyan kökleri kuruduktan sonra kullanım amacınıza uygun şekilde bulabileceğiniz talimatları da uygulayıp çeşitli ürünler hazırlayabilirsiniz.

Meyan Kökünün Saklanması

30-40 santimetrelik parçalar halinde kesip uygun bir ortamda kuruttuğunuz meyan köklerinin yeniden nemlenip bayatlamaması önemli olacaktır. Bu nedenle meyan köklerini serin ve kuru bir ortamda, hava almayacak bir poşet veya kavanoz içinde saklamanız yerinde olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ