Patatesin Çürümesi Nasıl Engellenir?

Patatesin Çürümesi Nasıl Engellenir?

Zengin karbonhidrat içeriğini yapısındaki nişastadan sağlayan patates, toprak altında yetişmektedir. Kış dönemi boyunca toprak altında gelişiminin tamamlayan patates bahar döneminde hasat edilmektedir. Büyük, küçük, orta olarak boyutlanan patatesler uzun süre saklanabilme özelliği ile satışı sırasında diğer sebzelere göre daha çok satın alınmaktadır. Yemeklere, çorbalara kullanılmasının yanı sıra tek başına da kızartılabilen, fırınlanabilen ve haşlanabilen patates evlerde oldukça fazla tüketilmektedir. Çocukların favorisi olan patates kızartması ile de annelerin alışveriş esnasında olmazsa olmazı patates olmaktadır.

Yüksek kilolarda alınan patatesler doğru muhafaza şartları sağlandığında evlerde 1 aya kadar saklanabilmektedir.

  • Öncelikle satın aldığınız patatesleri eğer pazarda ya da süpermarkette seçemediyseniz evinize getirdiğinizde ayıklayınız. Kabuğu buruşmuş, çürümüş, filizlenen ve yeşil dokuya sahip patateslerin hatalı kısımlarını keserek kullanınız. Böylelikle israf etmeden bir yemek de yapmış olacaksınız.
  • Ayıklanan patatesleri kuru ve karanlık bir ortamda, ışık ve nemden uzak tutarak saklamaya özen gösteriniz. Işıklı ortamda saklanan patatesler kısa sürede yeşillenip filiz vereceği için karanlık bir ortamda muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz. Ayrıca patateslerinizi poşetlerde saklamamalısınız, havasız ortamda kalan patatesler daha kısa sürede çürümeye eğilim gösterecektir.
  • Bu yüzden hava alan bir selede ya da sebzelikte karanlık olacak şekilde, su ile temasından kaçınarak patatesleri saklamaya özen göstermelisiniz.
  • Tüm bunların yanında patatesleri muhafaza ederken ortamın soğuk olması muhafaza süresini uzatacaktır. En ideal sıcaklık olarak 1-2 derecede en uzun süre muhafaza edilebilen patatesler için evinizin en soğuk kuytu yeri ideal olacaktır.

Muhafaza ettiğiniz patateslerinizi haftada bir kere kontrol ederek, bozuk olanları atmak kalan patateslerin muhafaza süresini de uzatacak bir püf noktadır.

Patatesin Çürümesi Nasıl Engellenir?

Genellikle dışarıdan alınan patateslerin yüzeyleri çamur ve toz kaplıdır. Satın aldığınız patatesleri evinize getirdiğinizde yıkamayınız. Su ile temas edip bekleyen patateslerin muhafaza süresi kısalmakla beraber çürüme ihtimali de artacaktır. Bu sebeple kullanmadan hemen önce yıkamak en doğru tercih olacaktır.
Patatesleri kullanılacak boyutlarda almayı tercih etmelisiniz aksi halde kullanacağınız miktarı bıçakla kesip aldıktan sonra kalan kesik patates kısa sürede çürüyecek ve muhafaza edilen ortamda bulunan diğer patateslerin de çürümesine yol açacaktır.

Mümkünse patatesleri başka sebze ve meyvelerle bir arada muhafaza etmemelisiniz. Özellikle meyve ve sebzelerin olgunlaşmasında salgılanan etilen gazını bolca salgılayan elma, armut, muz gibi meyvelerden muhafaza ortamında uzak tutulmalıdır. Eğer aynı ortamda muhafaza edilirse salgılanan gazdan ötürü patatesler kısa sürede çürümeye başlayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ