Reçel Neden Küflenir?
Reçel küflenmesi, çeşitli sebeplerle ortaya çıkar ve küflendikten sonra tüketilmesi zararlıdır. Özellikle kaynatılıp şişelendikten sonraki mevcut saklama koşulları, yapım aşamasında kullanılan malzemeler ve yapılış şekli bile küflenmeye yol açan etmenler arasında yer almaktadır. Ancak en temel neden şeker ve limon miktarının az olmasıdır.
Reçelin Küflenmesi Nasıl Önlenir?
Reçel küflenmesinde en önemli etmenlerden bir tanesi, kullanılan kavanozların kapaklarıdır. Kapaklar daha önce kullanılmamış olmalıdır ki, reçelin vakumu iyi bir şekilde gerçekleşsin ve hava alma olasılığı kalmasın. Aksi halde birden fazla vakumlama için kullanılmış olan bir kavanoz kapağı yeniden kullanıldığında, kavanozun içine hava alması muhtemel hale gelecektir.
- Reçel yaparken, mevsimlik meyveler seçilmelidir. Hormonlu meyveler, istenen performansı vermeyecektir. Ayrıca küflenme, lezzetsiz olma ya da şekerlenme gibi surumlar da söz konusu hale gelecektir.
- Seçilen meyveler, olabildiğinde küçük boy ve ezilmemiş olmalıdır. Çürük, ezik ya da hormonlu meyvelerden uzak durulmalıdır.
- Reçelin kaynama aşamasında da küflenmeye karşı dikkatli olunması gerekir. Olması gerektiğinden az kaynatılan ya da 80 derece ve daha az sıcaklıkta şişelenmesi de reçelin kısa bir süre içinde küflenmesine yol açacaktır. Reçelin uygun sıcaklıkta olup olmadığından emin olunamayan durumlarda, 10 dakika kadar şişeler ağzı kapatılmadan kaynar suyun içinde bekletilmeli ve ardından kapakları sıkı bir şekilde kapatılmalıdır.
- Reçeller şişelendikten sonra, küflenmemesi için saklama koşullarına da çok dikkat etmek gerekir. Kavanozların içindeki reçel soğuduktan sonra vakit kaybetmeden şişeler kuru, serin ve güneşe maruz kalmayan bir alanda saklanmalıdır. Bir odanın dip köşesi ya da mutfak serinde bir dolabın içi bu işlem için uygundur.
- Reçelin yapım aşamasında ölçülere riayet edilmesi de son derece önemlidir. Kullanılan meyve 1 kilo ise, eklenecek şeker miktarı da 1 kilo olmalıdır. Daha az ya da daha fazla şeker eklendiğinde küflenme sorunu ortaya çıkacaktır.
Reçel Yapımında Püf Noktalar
Kavanoz kapağının iyice tutup tutmadığından emin olunmayan durumlarda, kapak ve kavanoz arasına kâğıt mendil konarak kapak kapatılabilir. Bu, olası hava alma durumlarının önüne geçecektir. Reçelin yapım aşamasında, kaynamaya başladıktan sonra meydana gelen beyaz köpükler, reçele eklenmemeli, bir kaba alınmalıdır.
Bu köpükler reçelin tadını ve performansını etkileyecektir. Kaynamanın yeterli olup olmadığının anlaşılması için, yeterli olduğu düşünüldüğünde bir kaçık kadar reçel küçük bir kaba alınmalı ve soğuması beklenmelidir. Soğumaya yüz tutan bu reçelde kıvam bakımından yoğunlaşma meydana gelmiş ise, reçelin altı kapatılabilir. Eğer kıvamı halen sıvı ise bir süre daha kaynatılması gerekir.
Reçelin daha lezzetli olması için hazırlık aşamasında ve kavanoza konulacak süreye kadarki süreçte metal kaşık yerine tahta kaşık tercih edilmesi de önemli bir detaydır. Aynı şekilde reçel koymak için kullanılacak olan kavanozlar temiz, kapakları daha önce kullanılmamış olmalıdır. Reçel kavanozu kapatıldıktan sonra şişe ters çevrilmeli ve vakumlamanın tam anlamıyla gerçekleşmesi sağlanmalıdır.
Reçel Neden Küflenir? | Haber Sizseniz albuterol inhaler price
brand sildenafil 50mg
fildena sale
dipocsitin