Sık İdrara Çıkma Hamilelik Belirtisi midir?

Sık İdrara Çıkma Hamilelik Belirtisi midir?

Hamilelik kişinin vücudunda birçok değişime sebep olmaktadır. Hormonal dengenin tamamen değişmesi birçok durum meydana gelmektedir.

Sık idrara çıkma hamilelik belirtisi midir ? Genellikle hamile kişilerde hamileliğin başladığı ilk aydan itibaren belirgin derece idrara çıkma görülür. Bunun bir kaç sebebi bulunmaktadır.

  • Kişi büyüyen rahmin idrar torbasına baskı yapmasından dolayı çok sık tuvalete çıkmaktadır. Hatta normalde gece tuvalete gitme gibi alışkanlığı olmayan kişiler bile sık sık gece tuvalete gidebilir.
  • Hamilelikte hormonlar çok büyük rol oynar. Bazı hormonal aşırı derece de artar. Bu hormonların aşırı artışı kişi de bazı fizyolojik değişimlere sebep olabilir. Bu değişimlerden biri de idrar yapımında artıştır. Bu sebeple hamile kişi çok sık tuvalete çıkmaya başlar.

Sık idrara çıkma hamileliğin ilk trimesterinde ciddi bir artış gösterir. İkinci trimesterde azalır daha sonra tekrar bir artış göstererek pik seviyesine ulaşır.

Bazı hamile anne adaylarında idrara çıkma durumu hamileliğin ilk zamanlarında görülmez iken bazı anne adaylarında da sadece hamileliğin ilk aylarında görülmektedir.

Kadınlarda Sık İdrara Çıkma

Kadınlarda sık idrara çıkma doğurganlık çağında ilk olarak akla hamileliği getirmektedir. Genellikle bu düşünce doğru çıkmaktadır. Hamilelikte meydana gelen hormonal değişimler ve rahimde meydana gelen büyüme idrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkmaya sebep olabilmektedir.

Ancak sık idrara çıkma hamilelik dışında bazı hastalıklarında sebebi olabilmektedir. Sık idrara çıkma belli bir süredir devam ediyor ise özellikle kış aylarında oluşuyor ise genellikle akla idrar yolu enfeksiyonu gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarında sık idrara çıkmaya ağrılı işeme de eşlik etmektedir. Bu durumda kişi acilen doktora giderek antibiyotik tedavisine başlamalıdır.

Akut rahatsızlıklar dışında sık idrara çıkma;

  • Şeker hastalığından kaynaklı meydana gelebilir. Özellikle belli yaşın üzerindeki kadınlar sık idrara çıkma problemi yaşıyor ise mutlaka doktora giderek şeker ölçümü yaptırarak kan glikoz seviyesini ölçtürmelidir.
  • Kullanılan ilaçlardan kaynaklı da gerçekleşebilmektedir. Örneğin yüksek tansiyon hastası olan kişiler genellikle antihipertansif ilaçlarının yanında ödem oluşumunu önlemek amacı ile diüretik ilaç kullanmaktadırlar. Bu ilaçlar kişinin idrara çıkma sayısını arttırmaktadır. (Diüretik ilaçları mutlaka gün içerisinde alınız. Gece almanız durumunda gece idrara çıkma sayınız artarak sizi daha da rahatsız eder.)
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ