Sinüzit Saç Dökülmesi Yapar mı?

Sinüzit Saç Dökülmesi Yapar mı?

Burnun ve gözlerin çevresindeki hava boşluklarının iltihaplanması kişide sinüzite neden olmaktadır. Sinüzitin en büyük nedeni ıslak saçla uyumak veya rüzgârlı havada dışarı çıkmak olarak gösterilir. Sinüzit rahatsızlığı sonrasında şiddetli baş ağrıları ve bazı kişilerde saç dökülmeleri de görülebilmektedir.

Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?

Sinüzit özellikle şiddetli baş ağrılarıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığın kişiden kişiye değişen birçok nedeni olabilmektedir.

  • Soğuk Algınlığı: Sinüzitin en büyük nedeni olarak görülmektedir. Üretilen mukozalar sinüslerden dışarıya atılmaktadır. Soğuk algınlığı durumunda mukoza üretimi de artarak sinüslerden atılamayacak duruma gelir ve bu bölgenin tıkanmasını, iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihaba sinüzit adı verilmektedir.
  • Sigara: Her hastalıkta zararlı etken olduğu gibi sinüzit hastalığında da etken bir rol oynamaktadır. Sigara içmek sinüslerin iltihaplanıp tıkanmasına neden olur ve sinüzit rahatsızlığını tetikler.
  • Alerji: Sinüziti etkileyen bir başka durumdur. Özellikle bahar aylarında kişilerin alerjileri artmaktadır. Eğer kişi bir şeye alerji duyuyorsa, bunun sonucunda sinüsler iltihaplanarak sinüzite neden olabilmektedir.
  • Burun içinde ve kemiğinde oluşan eğrilikler sinüziti tetiklemektedir.
  • Burun etinin büyümesi.
  • Yüzme ve uçuş sonrasında oluşan basınç değişiklikleri.
  • Büyüyen geniz etleri de sinüzite neden olabilmektedir.

Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit rahatsızlığında bazen belirtilerin hepsi görülürken bazen ise birkaç tanesi görülebilmektedir.

  • Baş ağrısı: Sinüzit rahatsızlığında en fazla görülen şikayetler ve belirtiler arasında yer almaktadır. Kişi burun çevresinde ve başın ön kısmında şiddetli ağrılar ve baskılar hissetmektedir.
  • Burun Akıntısı: Sinüzit rahatsızlığında koyu bir şekilde görülmektedir. Burun akıntısıyla beraber geniz akıntısı da görülmektedir.
  • Ağız Kokusu: İltihaplanma sonucu burun ve geniz akıntısı olduğu için görülmektedir. Bazı kişilerde hiç görülmezken bazı kişilerde daha belirgin olarak görülmektedir.
  • Öksürük: Özellikle kronik sinüzitte ortaya çıkarak gıcık tarzında olmaktadır.
  • Yorgunluk, halsizlik, kasların ağrıması; sinüzitle görülen diğer belirtilerdir.

Sinüzit Saç Dökülmesine Neden Olur mu?

Sinüzitin herkeste olmamakla beraber bazen kronik yorgunluğa ve buna bağlantılı olarak saç dökülmesine neden olduğu belirtilmektedir. Yaygın görülen sinüzit belirtisi arasında yer almayan saç dökülmesi bazen kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da meydana gelebilmektedir. Bazı hastalar ise sinüzitten kurtulduktan sonra saç dökülmelerinde de azalma olduğunu belirtmişlerdir.

Sinüzit Tedavisi Nasıldır?

Sinüzit; akut, subakut ve kronik olarak ayrılmaktadır. Akut sinüzit genel olarak 4 hafta sürmektedir ve ilaç tedavisiyle veya kendiliğinden geçmektedir. Subakut sinüzit ise akut sinüzit ve kronik sinüzit arasındaki evredir. Bu evrede akut sinüzit iyileşmeyerek, kronik sinüzite evrilmektedir. Kronik sinüzit ise 3 ay veya daha fazla sürmektedir. Kronik sinüzit belirtisi bulunduysa, öncelikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer bu da yeterli gelmezse, sinüzit ameliyatı gerçekleştirilir.

Sinüzit ameliyatları Endoskopik Sinüs Cerrahisi ve Balon Sinoplasti Cerrahisi olarak iki şekilde yapılmaktadır. Endoskopik Sinüs Cerrahisi uygulandığında hastanın tıkalı sinüsleri açılır ve varsa anatomik bozukluklar düzeltilir. Bu ameliyat sonrasında bir iyileşme ve istirahat evresi gerekmektedir.

Balon Sinoplasti ise sadece yüz, alın ve geniz bölgesindeki sinüslere uygulanır. Balon sinoplasti işleminde kapalı sinüsler bulunarak buraya sönmüş halde bir balon yerleştirilmekte ve belli bir basınçla balon şişirilerek tıkanan deliğin açılması veya genişletilmesi sağlanmaktadır. Hasta bu işlem sonrasında aynı gün taburcu edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ