Tavuk Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Tavuk Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Tavuk zehirlenmesi hatta tüm et ürünleri kişiyi zehirlediğinde, yaklaşık olarak 1 saat içinde bu direkt olarak açığa çıkan bir durumdur. Göz ardı edilmemesi gereken belirtileri vardır ve bu belirtiler ortaya çıktığında her zaman en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Tavuk Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

Tavuk, gerekli muhafaza koşulları sağlanmadığında ya da tüketim tarihi geçtiği halde tüketildiğinde kişinin vücudunda bazı reaksiyonlara sebep olur. Bu reaksiyonlardan en belirgin olanları mide bulantısı, yüksek ateş, kusma olarak görülebilmektedir. Bu belirtiler ise maksimum 1 saat içerisinde kendini göstermeye başlar ve kişiyi oldukça rahatsız eder.

Günümüzde tavuk üretimi sıklıkla yapılmakta ve daha çok hormonlu dediğimiz gıdalar ile beslenen bu tavuklar kısa süre içinde büyüyüp tüketilir hale getirilmektedir. Bu şekilde üretilen tavuklar doğru bir şekilde muhafaza edilmediğinde ise kişiyi direkt olarak zehirleyebilir. Zaten et ürünleri bakteri üretmeye oldukça meyilli gıdalar olduğundan, tüketimi yapılırken oldukça dikkatli olunması gerekmektedir.

Tavuk eti zehirlenmesinde meydana gelen diğer belirtiler;

  • Baş dönmesi,
  • Terleme,
  • Halsizlik,
  • Titreme,
  • Dışkıdan kan gelmesi.

gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Böyle durumlarda biraz önce de bahsettiğimiz gibi vakit kaybetmeden bir uzman hekime görünmek gerekmektedir.

Tavuğun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Tavuk etinin bozulduğunu anlamamızı sağlayan birçok belirti vardır. Aşağıda bu belirtilerden bahsettik. Yazdığımız adımları uygulayarak, tavuk tüketmeden önce bozulup bozulmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

1-)Tavuğun Kokusu

Et ürünleri bozulduğunda ya da bozulmaya başladığında ilk etapta kokusunda değişiklikler meydana gelir. Taze olan etler asla kokmadığı gibi, bozulmaya başlamış olan et ürünleri ise kötü bir kokuya sahiptir. Burada tek yapmanız gereken eti tüketmeden önce mümkün olduğunca koklamak.

2-)Tavuğun Görüntüsü

Yine ikinci bir belirti olarak tavuğun görüntüsündeki değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu değişiklikler çok hafif gibi gözükse de, etin bulunduğu ortam, muhafaza koşulları ya da son tüketim ömrü gibi birçok sebepten dolayı ciddi bir bozulma da gözlemlenebilir. Burada ise öncelikle etin görüntüsüne odaklanmanızı istiyoruz. Eğer ette herhangi bir kararma, küflenme, yeşillenme yani tazeykenki olan renginin üzerine ekstra bir renk oluşmaya başladıysa kesinlikle tüketmemenizi öneririz.

3-)Tavuğun Tadındaki Değişiklikler

Bu belirti genelde istisnadır. Şöyle ki bozulmaya başladığında çoğu zaman koku ve görüntüden belli olmaktadır. Fakat eğer tüm bu belirtilere dikkat etmeden eti pişirdiyseniz, servis etmeden önce muhakkak ufak bir parça alarak tadına bakmanızı öneririz. Eğer tadında farklılık seziyorsanız ya da size kötü geliyorsa, direkt olarak tüketmemenizi öneririz.

Tavuk Nasıl Saklanmalıdır?

Tavuk saklarken her zaman buzdolabı tercih etmelisiniz. Eğer ertesi gün pişirecekseniz buzdolabınızın normal raflarına, çok daha sonra pişirmeyi planlıyorsanız ise hava almayacak şekilde buzdolabı poşetine koyduktan sonra, buzdolabınızın dondurucu kısmında saklamalısınız.

Tavuk eti çiğ ya da pişmiş olarak, asla oda sıcaklığında bekletilmemesi gereken bir gıdadır. Bu durum onun kısa süre içinde bozulmasına sebep olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ