Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Yumurtanın Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

Genel olarak koli ile marketlerden satın alınan yumurtaların tazeliği merak konusudur. Ayrıca yumurta eve gelip buzdolabı raflarına yerleştirildikten sonra ne kadar süre tazeliğini korur veya şayet bu sırada çürümüş ise nasıl anlaşılır, bunlara ilişkin detaylara aşağıda yer verilmektedir.

Taze Yumurta mı Bayat mı?

Yumurtaların taze olup olmadığının anlaşılabilmesi için en iyi bilinen yöntem su testidir. Bunun için yapılması gereken, bir kâsenin içine yumurta konduğunda boyunu geçecek kadar su koymaktır.

  • Kâsenin içine yumurta atıldığında yumurta kâsenin tabanına yapışık bir halde duruyor ise taptaze demektir.
  • Yumurta su dolu olan kâsenin içine atıldığında suyun tabanına yalnızca dokunuyor ise yine de taze olarak değerlendirilir. Çok pişmiş olarak yahut yemeklere eklenerek kullanılabilir.
  • Yumurta su dolu kâsede suyun yüzeyinde duruyor ve taban kısma hiçbir şekilde değmiyor ise son derece bayat demektir. Bu durumdaki yumurta kesinlikle tüketilmemeli, doğrudan çöpe atılmalıdır.

Aynı test su bardağında da yapılabilir. Yumurta bardağın tam dibinde ise taze, tam ortada bir yerlerde sabit şekilde duruyor ise bayatlamaya başlamış ve yüzeyde ise tüketime uygun değil demektir.

Marketten satın alınan yumurtaların tazeliği, üzerinde bulunan son tüketim tarihinden de kolaylıkla anlaşılabilir. Bunun için satın alınırken tüketim süresi uzun olan yumurtalar tercih edilmelidir. Kartonun üzerinde yalnızca üretim tarihi bulunuyor ise, yumurtalar bu tarihten sonraki en geç iki hafta içerisinde tamamen tüketilmelidir. Eğer yumurtalar buzdolabında muhafaza edilmekte ise, bakteri gelişimi oluşmadığı için tüketim süresi bir aya kadar uzayabilmektedir.

Yumurta kırıldığında sarısının renginde değişiklik var ise ya da ak kısmında şeffaflık azalmakta ise bu yumurta tüketilmemelidir. Aksi halde ciddi bir besin zehirlenmesi sorunu ortaya çıkabilir.

Bayat Yumurta Neden Tüketilmemeli?

Bayatlamış yumurta, aynı zamanda bozulmaya yüz tutmuş yumurta demektir ve bozulan her besin gibi bozuk yumurta da sağlık açısından risk taşır. Özellikle tüketim sonrasında mide bulantısı ve kusma gibi durumlar kısa süre içinde ortaya çıkabilir. Satın alınan yumurtalar, genel olarak son tüketim tarihinden 1 hafta sonrasına kadar tüketime uygundur, fakat yine de su testinin şüpheli durumlarda mutlaka yapılması tavsiye edilmektedir.

Bazen, yumurtada rahatsız edici bir koku olabilir. Bunun iki ana nedeni vardır, ya yumurta bayattır ya da çok fazla pişirilmiştir. Koku ve bayatlama sorunlarının zararsız olması ya da bu rahatsız edici durumun en aza indirilebilmesi için, mümkünse organik yumurta tüketilmeli, market yumurtalarının satın alımından kaçınılmalıdır. Yumurta mutlaka güvenilen bir marketten ya da çiftlikten satın alınmalı, bozulma riski veya şüphesi mevcut ise mutlaka tüketiminden kaçınılmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ