Tırnaktaki Siyah Lekeler

Tırnaktaki Siyah Lekeler

Ellerde ve ayaklarda bulunan tırnaklar, deriyi ve parmak ucundaki etleri dış etkenlere karşı koruyan bir yapıdır. Kısmen şeffaf renkte diyebileceğimiz tırnak, parmak ucunun şeklini almaktadır. Şeffaf tırnak altındaki görünen kısım ise pembe renktedir. Pembe rengin sebebi; tırnak altındaki derinin kanlı yapısıdır.

Her ne kadar tırnak yapısı kişiden kişiye değişiklik gösterse de, genel olarak oval yapıda görülmektedir. Bazı kişilerde üçgen veya köşeli yapıda olabilmektedir. Tırnak ucu diye kastedilen alan tırnak yatağına bağlı değildir, serbest şeklinde ifade edilir. Tırnak kesme sırasında, tırnağın uç kısmı kesilirken daha derine inilmemesi tavsiye edilir. Tırnağın daha derinden kesilmesi, tırnak yapısının tırnak yatağına bağlı olduğu alanın açılması anlamına gelmektedir. Bu durumda ise tırnağın, deriyi koruyucu özelliği ortadan kaybolmuş olur.

Tırnaktaki Siyah Lekeler Neden Olur?

El veya ayak tırnaklarında kimi zaman siyah leke sorunu baş gösterebilmektedir. Tırnaktaki siyah lekeler genellikle tırnağa doğru alınan darbe veya hasarlardan kaynaklanmaktadır. Ağır bir eşyanın tırnağa doğru düşmesi, tırnağın çok sert bir bölgeye çarpılması gibi durumların akabinde tırnakta siyah leke şikayeti meydana gelebilmektedir.

Travma Etkenleri 

Tırnaklara doğru alınan darbe veya hasar sonucunda tırnakta siyah leke oluşumu meydana gelebilmektedir. Sert bir yere tırnağın çarpması veya ağır bir eşyanın tırnakların üzerine doğru düşmesi, tırnakta siyah leke oluşumunu tetikleyicidir.

Tırnak Mantarı

Daha çok ayaklarda görülen tırnak mantarı sorunu, tırnaklarda renk değişimi şeklinde kendini belli edebilmektedir. Diyabet hastası kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, tırnak mantarı oluşumuna daha yatkındırlar. Tırnak mantarı; tırnakta sarımsı bir renkte kendini belli etse de, renk koyu tonlarda da baş gösterebilmektedir.

Melanom

Renk verici biyolojik bir pigment olan melanin üretilmesini sağlayan melanositlerin, kanserli bir halde büyümesi durumu; melanom olarak bilinmektedir. Daha çok ayak tırnaklarında kendini belli eder. Tırnaktaki siyah lekeler, nadiren de olsa melanom belirtisi olabilmektedir. Daha detaylı ve doğru tetkik için mutlaka uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Tırnaktaki siyah lekeler şikayetinin altında yatan pek çok neden olabilir. Tırnaktaki lekeler, ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemeli ve mutlaka alanında uzman bir doktora başvurulmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ