Yanmış Çaydanlık Nasıl Parlatılır?

Yanmış Çaydanlık Nasıl Parlatılır?

Çaydanlık sık sık ocağın üstünde bulundurulur. Genellikle çaydanlık yüksek ateşe maruz kaldığı için ya da uzun süre ateş üzerinde tutulduğu için kararma meydana gelmektedir.

Çay kültürümüzün vazgeçilmez bir parçasıdır. Özellikle çaydanlıkta yapılan çayların tadı sallama çaylar ile kıyaslanmaz bile. Bu sebeple çaydanlığın temiz olması, iyi kullanılması çayın tadını bile etkilemektedir.

Çaydanlık çeşitli kullanım hatalarından dolayı ya da çaydanlığın yapıldığı maddenin kalitesinden dolayı kararabilir. Çaydanlıkta meydana gelen kararmanın giderilmesi, çaydanlığın parlatılması için aşağıda anlatılan yöntemlerden herhangi birini uygulayabilirsiniz.

1-)Karbonat Kullanın

Karbonat, parlatıcı özelliğinden dolayı birçok metal ya da benzeri ürünlerin parlatılması için kullanılmaktadır. Çaydanlığı karbonat ile parlatmak için öncelikli olarak bir miktar karbonatı su ile ıslatınız. Islattığınız karbonatı çaydanlığın kararmış kısımlarına sürünüz ve bir süre bekleyiniz. Bu işlemin ardından eliniz ile ya da bir tel yardımı ile karbonatı iyice yüzeye yediriniz. Bu işlemin ardından sıcak su ile çaydanlığı yıkayınız.

Bu işlemin çaydanlığın kararma derecesine bağlı olarak birden fazla kez uygulamanız gerekebilir. Uygulamanın kesin etkili olmasını istiyorsanız sık sık uygulayınız.

2-)Limon Kullanın

Limon, içermiş olduğu doğal meyve asitlerinden dolayı doğal leke ve yağ çıkarıcı özelliği bulunmaktadır. Çaydanlığın parlatılması için tercih edilebilecek, evde kolayca uygulanabilecek bir yöntemdir.

Limonu ortadan ikiye bölünüz ve bütün kararmış çaydanlığı bu limon ile ovun. Bu işlemi gerçekleştirirken eğer limonun üzerine bir miktar karbonat ekerseniz işlem çok daha etkili olur.

Sonucun kalıcı olmasını istiyorsanız, düzenli aralıklar ile bu işlemi çaydanlığa uygulayınız.

3-)Kimyasal Parlatıcı Kullanın

Çaydanlık parlatılmasını sağlamak, çaydanlıkta oluşan su lekelerini çıkarmak için birçok markaya ait ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerden herhangi birini kullanarak çaydanlığın parlatılmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemde dikkat etmeniz gereken, uygulama ardından çaydanlığı iyice kimyasaldan arındırmak aksi halde kimyasal kullanım esnasında çaya geçebilir.

Kimyasalların iyice temizlendiğinden emin olmak için çaydanlığı temizledikten sonra bir kez içerisine su koyarak kaynatıp dökünüz.

4-)Yağ Çöz Kullanın

Çoğu zaman çaydanlıkta meydana gelen kalıntılar yağ ve kirden dolayı oluşur. Özellikle yağın ateş ile teması sonucunda kara lekeler çaydanlık üzerinde oluşabilir.

Bu lekelerin giderilmesi için yağ çözücü kimyasallar kullanılabilir. Bu kimyasalları kullanırken çaydanlığın içerisine temas etmediğinden emin olunuz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ