Yenidoğanda Sakral Gamze

Yenidoğanda Sakral Gamze

Yeni doğanda sakral gamze oluşumu son yıllarda doğan bebeklerde artış göstermektedir. Bu durumun genellikle genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Yeni doğanın kuyruk sokumunda bulunan genellikle bir fındık büyüklüğünde olan sakral gamzenin bazı çocuklarda etrafı kıl kaplı iken bazı çocuklarda sadece çukur şeklindedir. Peki yeni doğanda sakral gamze olması durumunda ne yapılmalıdır ?

Öncelikle anne ve babaların çok korktuğu bir durum olmasına rağmen sakral gamze genetik bir deformasyondur. Herhangi bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkması çok düşük ihtimaldir. Bu sebepten dolayı mutlaka bebeğinizi bir çocuk doktoruna muayene ettiriniz ve doktorunuzun tavsiyesine harfiyen uyunuz.

Genellikle yeni doğan sakral gamzesi olan bebeklerde 6 aylık iken yapılan testler ile bebeğin omuriliğinde ya da kuyruk sokumunda herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığı belirlenir.

Sakral Gamze Tedavisi

Sakral gamzesi olan yenidoğalarda genellikle 6 aylık olan bebeklerde MR çekilir. MR dan çıkan sonuca göre bebeklere gerekli teşhis konulur.

Özellikle sakral gamzesi olan yenidoğanlarda;

  • Gergin omurilik sendromu
  • Lumbal ve sakral spinal kanallarda tıkanıklıklar
  • Spina bifida gibi ciddi rahatsızlıklar var olabilir.

Bu sebeple en kısa sürede sakral gamze incelenmeli ve altında yatan sebep bulunmalıdır. Çoğu hastalarda sakral gamze altında yatan ciddi bir rahatsızlık bulunmamaktadır. Kişiler kuyruk sokumunda bulunan bu gamze ile yaşamına devam edebilirler.

Ancak ciddi omurilik rahatsızlığı olan yenidoğan bebeklerde mutlaka cerrahi müdahale gereklidir. Uzman doktorların koyduğu teşhis üzerine bebeğin omurilik gelişimi tamamlanmadan ya da belli bir süre geçtikten sonra ameliyat şarttır.

Herhangi bir sorun oluşturmayan sakral gamze yenidoğan belli bir yaşa geldikten sonra estetik ameliyat ile bu sıkıntıdan kurtulabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ