Yoğurt Neden Ekşi Olur?

Yoğurt Neden Ekşi Olur?

Yoğurt oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Sütün mayalanması sonucunda elde edilen yoğurt insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Özellikle protein açısından önemli bir değere sahip olan yoğurt evlerde de kolaylıkla yapılabilecek besinler arasında yer almaktadır. Ancak evde yoğurt yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara dikkat edilmemesi durumunda istenmeyen bazı durumların ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu durumlar arasında yoğurdun tutmamasından çok sulu olmasına kadar birbirinden farklı birçok durum yer almaktadır.

Yoğurdun Ekşi Olmasının Nedenleri Nelerdir?

1-)Mayanın Fazla Miktarda Kullanılması

Evde yoğurt yaparken ilk olarak dikkat edilmesi gereken nokta kullanılacak olan mayanın miktarına karar vermektir. Fazla maya koyarsam kıvamı daha iyi tutar mantığı işlemeyip yoğurdunuzun daha ekşi olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle doğru miktarda maya koyarak doğru oranda sulandırmak ve de sütün içerisine doğru şekilde ilave etmek oldukça önemli noktalardır. Bunun için 1 litre sütün için dolu dolu 1 tatlı kaşığı yoğurt eklemek gerekir. Ancak mayayı doğrudan sütün içerisine ilave ederek karıştırmakta iyi sonuç vermemektedir.

Bunun için dolu dolu 1 tatlı kaşığı yoğurdu küçük bir kase içerisine alarak üzerine az miktarda su ekleyip pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırın. Bu aşamada hazırladığınız karışım koyu kıvamlı bir ayran kıvamında olmalıdır. Daha sonra kaynatmış olduğunuz sütü kaymağını dağıtmadan orta noktasından delerek hazıladığınız mayayı sütün içerisine yavaş yavaş boşaltarak bir yandan da hızlı bir şekilde karıştırarak iyice karışıp mayanın iyi bir şekilde dağılmasını sağlayın.

2-)Sütün Olması Gerekenden Daha Sıcak Olması

Sütün sıcaklığı, ideal kıvamda ve oldukça lezzetli bir yoğurt elde etmek için oldukça önemli bir noktadır. Eğer kaynatmış olduğunuz sütü ılımasını beklemeden yoğurt mayalamak için kullanırsanız yoğurdunuz ekşi olur. Yoğurt yapımında kullanılacak olan sütün sıcaklığı ise bebek maması kıvamında olmalıdır.

Hafif ekşi yoğurt severler için ya da tatlı yoğurt sevenler için ufak farklılıklar olabilir ısı konusunda. Bu konuda sizin için en ideal sıcaklığı belirleyecek olan damak zevkinizdir. Bunun için birkaç sefer yoğurt yaparak kendiniz için ideal kıvamı bulabilirsiniz. Ancak her seferinde derece kullanarak kullandığınız sütün sıcaklığını bir kenera not etmeyi unutmayın. Kullandığınız sütün soğuk olması da yoğurdun tutmamasına neden olacaktır. Bu nedenle sütün sıcaklığı çok önemlidir. Aynı şekilde yoğurt mayalanmış olsa bile yeterli sıcaklıkta süt kullanılmaması durumunda yoğurt çok fazla sulanma yapmaktadır.

3-)Mayalama Süresi

Mayalama süresi ideal kıvamda bir yoğurt elde etmek için oldukça önemlidir. Bunun için ideal süre ise 2,5 saattir. Bu sürenin sonunda oldukça lezzetli bir yoğurt elde etmiş olacaksınız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ