Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Anjiyo sonrasında kişi çok dikkatli olmalı ve sağlığı için hayat tarzında değişiklere gitmelidir. Bu değişiklikler yeme-içme alışkanlıklarından başlayarak hareket etme şekillerine kadar değişiklik göstermektedir. Peki anjiyo sonrası nelere dikkat edilmeli?

Günümüzde tıpta meydana gelen büyük ilerleme anjiyonun çok daha kolay bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Hatta kişi anjiyo olduktan kısa bir süre sonra taburcu olabilmektedir. Anjiyo sonrası yapılması gerekenler;

Bol Bol İstirahat Edin

Anjiyo sonrasında herhangi bir problemin oluşmasını önlemek amacıyla kişi en az iki hafta boyunca istirahat etmelidir. Bu istirahat süresince kişi hareketlerine dikkat etmeli ve ağır bir şekilde gerçekleşmelidir.

Kişi kol damarından anjiyo olursa kolunu çok dikkatli hareket ettirmeli hatta ihtiyacı olmadığı sürece hareket ettirmemelidir. Eğer kişi kasık damarından anjiyo olmuş ise aynı şekilde bu bölgedeki hareketlerini yavaş bir şekilde gerçekleştirmelidir.

Yeme-İçme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi beslenmedir. Genellikle kişi katı gıdalardan, dışkılaması problem oluşturabilecek gıdalardan uzak durmalıdır.

Kişi bol bol sıvı gıdalar tüketmelidir. Gün içerisinde en az 2-3 litre su tüketmelidir. Su tüketimini genellikle ayakta yapmalıdır. Kişi istirahat ettiği dönemde ödem yaşayabilir. Bu durum çok normaldir özellikle ameliyatın gerekleştiği kol bölgesinde ya da kasıkta bu durum gözlenebilmektedir. İstirahati takiben kısa süre içerisinde düzelmektedir.

Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Sigara, kalp rahatsızlığı olan kişilerin baş düşmanıdır. Damarlarda verdiği hasar ve tıkanıklıklara sebep olmasından dolayı sigara insan sağlığına oldukça zararlıdır ve tüketilmemelidir.

Anjiyo olmuş bir kişi anjiyo sonrasında gelişen ani komplikasyonlara maruz kalmamak için sigaradan uzak durmalıdır. Kesinlikle sigara tüketmemelidir.

Alkol, kişinin ani krizler geçirmesine sebep olabilmektedir. Kişi anjiyo olduktan sonra sağlıklı bir yaşam için alkolü hayatından çıkarmalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ