Karnın Sağ Üst Kısmında Şişlik ve Hafif Ağrı

Karnın Sağ Üst Kısmında Şişlik ve Hafif Ağrı

Karın bölgesinin üst kısmında ağrı ve şişlik genellikle travma etkenlerinin sonucu olarak meydana gelmektedir. Hissedilen ağrılar daha çok buradaki kemik, kas ve organlarla ilintilidir. Hafif hissedilebileceği gibi kişinin gündelik yaşamını olumsuz derecede etkileyen, ağrı da söz konusu olabilir. Karnın sağ tarafında ağrı şikayeti böbrek taşı, apandisit, safra kesesi taşı/iltihaplanması gibi ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden kesinlikle gözardı edilmemelidir.

Karnın sağ üst kısmında ağrı problemi genellikle bu bölgedeki organlarda oluşabilecek rahatsızlıklardan/sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bu bölgede bulunan organlar şunlardır;

  • sağ böbrek
  • sağ kalın bağırsak
  • karaciğer
  • safra kesesi
  • apandisit

Karnın üstündeki ağrı” tek başına bir rahatsızlık bulgusu olarak değerlendirilemez. Beraberinde getirdiği başka belirtilerin de detaylı incelenmesi gerekmektedir.

Karnın Sağ Üst Kısmında Ağrı Neden Olur?

Travma Etkenleri(Darbe veya Hasar)

Karnın üst bölgesine doğru darbe veya hasar alınması, bu bölgede ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Karnın sert bir cisme çarpması, sert bir zemine doğru düşülmesi gibi durumların neticesinde karnın sağ üst kısmında ağrı sorunu baş gösterebilmektedir. Ağrı ile birlikte şişlik görülebilir.

Mide Rahatsızlıkları

Hissedilen ağrıların, sancıların altında yatan neden mide rahatsızlıkları olabilir. Detaylı tetkik ve doğru tanı için mutlaka uzman hekime danışılmalıdır.

Kalp ve Damar Hastalıkları

Kimi zaman karnın üst bölgesinde oluşan ağrı, kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanabilmektedir. Ancak ağrı bir başına kalp rahatsızlığı belirtisi değildir.

Enfeksiyonel Durumlar 

Vücuda giren bakteri, virüs gibi zararlı mikroorganizmalardan kaynaklanan enfeksiyonun sonucu olarak karnın üst kısmında ağrı sorunu belirebilir. Özellikle hijyen kusuru olan besinlerin, son tüketim tarihi geçmiş gıda ürünlerinin tüketilmesi halinde sık rastlanmaktadır. Genellikle ağrı ile birlikte mide bulantısı ve ishal gibi başka belirtiler görülür.

Safra Kesesi Rahatsızlıkları

Tıp literatüründe “kolesistit” şeklinde ifade edilen safra kesesi iltihabı gibi çeşitli safra kesesi rahatsızlıkların neticesinde karnın sağ üst bölgesinde ağrı hissedilebilir.

Karaciğer Hastalıkları

Hepatit A, B, C rahatsızlıkları karnın sağ üst bölgesinde ağrı ve mide bulantısı sorunlarına yol açabilmektedir. Karın ağrısı, karaciğer rahatsızlıklarının göstergesi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Karnın sağ üst tarafında ağrı ve şişlik bir arada görülebileceği gibi yalnızca ağrı veya şişlik şeklinde de baş gösterebilir. Şikayetin altında yatan nedenin doğru tespiti ve tedavisi için kesinlikle uzman doktora başvurulması tavsiye edilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ