Şömine Nasıl Yakılır?

Şömine Nasıl Yakılır?

Şömineler genellikle ısınmak için kullanılsa da aynı zamanda bazı insanlar için keyif verici bir eşya olarak da kullanılabilir. Yanan ateşi izlemekten keyif alan herkes için en ideal ısınma yöntemi şömine yakmaktır. Şömineler ısınmak için oldukça etkilidir. Şömine ile birlikte duvarların ısınması da sağlanmış olduğu için oldukça sıcak bir ortam sağlanmış olur. Bunun yanı sıra farklı tiplerde şömine çeşitleri de bulunmaktadır. Ancak ne tip bir şömine kullanırsanız kullanın şömine yakma işlemi değişmemektedir.

Şömine tiplerinin değişmesi dikkat edilmesi gereken noktalarda farklılık gösterebilir. Böyle bir durum olsa dahi şömine yakma mantığı aynıdır ve yapılması gerekenler tüm şömineler için aynıdır. Sorunsuz bir şekilde şömine yakmak için göz önünde tutulması gereken belli başlı noktalar bulunmaktadır. Sorunsuz bir şekilde şömine yakabilmek için çıra, ince odunlar ve tahta parçaları, çok kalın ve uzun olmayacak boyutlarda odun parçaları gerekmektedir.

Şömine Ateşi Nasıl Yakılır?

1-)Hazırlık

Şömine yakmaya başlamadan önce biraz hazırlık yapmak gerekir. Bu hazırlıklar sayesinde ateşten dolayı meydana gelebilecek sorunlar en aza indirgenir ve bu şekilde güvenli bir ortam hazırlanmış olur. Bu nedenle öncelikle şöminenin etrafında yanıcı maddelerin olmadığını kontrol edin. Herhangi bir yanıcı madde olması durumunda bu maddeleri şömineden uzak bir yere koyun.

Daha sonra şöminenizin klapesini kontrol ederek açık konumda olduğundan emin olun. Şömine yakmak için ihtiyacınız olacak tüm malzemeleri şömineye yakın bir yere koyun. Bu hazırlıkları tamamladıktan sonra şömine yakma işlemine başlayabilirsiniz.

2-)Odunların Hazırlanması

Şömine yakma işleminin ilk adımı yakacak olduğunuz odunların şöminenin içine yerleştirmektir. Bunun için ne ince ne de kalın olmayan bir odunu şöminenin arka duvarına altında boşluk kalacak şekilde dayayın. Şöminenizin durumuna göre ya da isteğinize bağlı olarak yan duvara da dayayabilirsiniz. Dayamış olduğunuz odunun sağ sol tarafına ince ve küçük tahta parçaları yerleştirin. Bu tahta parçalarını üst kısımları ile birbirlerini destekleyerek piramit şeklinde olmalarını sağlayın. Yerleştirmiş olduğunuz tahta parçalarının daha ince olan yerlerinin aralarına bir iki tane çıra yerleştirin.

3-)Ateşin Yakılması ve Tutuşturulması

Odunları yukarıdaki gibi hazırladıktan sonra elinize bir tane çıra alın. Daha sonra olabildiğince şöminenin içinde bacanın rahatça dumanı çekebileceği bir alanda çıranın bir ucunu çakmak yardımı ile yakarak tutuşmasını bekleyin. Bu işlem birkaç dakika sürebilir. Daha sonra hazırlamış olduğunuz odunların arasındaki diğer çıraları tutuşturmak için yakmış olduğunuz çıra ile diğer çıraları yakın. Bu işlemi uygularken elinizi yakmamaya dikkat edin. Bütün çıraları tutuşturduktan sonra yarım saat gibi bir süre bekleyerek en alta yerleştirmiş olduğunuz odunun tutuşmasını sağlayın. Alevler azalmaya başladığı zaman kalın olmayan odunlardan 1-2 tane atarak ateşin devamlılığını sağlayabilirsiniz.

NOT: Şömine yakmak için kesinlikle kimyasal maddeler ve kömür kullanılmamalıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ