Bozuk İrmik Nasıl Anlaşılır?

Bozuk İrmik Nasıl Anlaşılır?

İrmik, mutfakların vazgeçilmez malzemelerinden birisidir. Çok küçük hacimlerdeki tanelerden oluşmakta olan irmik oldukça lezzetli bir besin kaynağıdır. İrmik genellikle tatlılardan kullanılması ile bilinse de yemekler içinde de kullanılabilen ve yemeklere oldukça lezzet katan bir yiyecektir. Tatlılardan çorbalara geniş kullanım alanı olan irmik yıllık besinlerden birisidir. Kolay kolay bozulmayan irmik bazı nedenler sonucunda ya da çok uzun süre tüketilmemesi durumunda bozulabilir.

İrmik kısa sürelerde bozulan bir yiyecek olmadığı için ne şekilde bozulduğunu iyi bilmek gerekir. Bozulan irmikte bir takım değişikler meydana gelir. Bu değişimleri irmikte yapışma gözlemlenmesi, yumuşamanın meydana geldiğini fark etmek, kokusunda bazı değişimlerin olması ve böcülenme gözlemlenmesi olarak sıralamak mümkündür.

İrmiğin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

1-)Yapışma

Tane tane yapısı ile bilinen irmiğin bu özelliği en önemli özelliğidir. Her halde tane tane olan irmik bu özelliğini kaybetmeye başladığında bozulmaya başlamıştır. İrmik bozulmaya başladığında ise yapısında oluşan değişimler nedeni ile yapışmaya başlar. Tane tane gözüken irmik bu yapışma değişimi ile biraz daha bütünleşmeye başlar. Yapışma durumunun gözlemlendiği irmikler tüketilmemelidir.

2-)Yumuşama

Özellikle tatlılara büyük bir lezzet katan irmik her ne kadar pişirilme işlemi sırasında uygulanan adımlar nedeni ile yumuşama gösterse de çiğ durumdayken sert bir yapıya sahiptir. İrmik her ne kadar küçük taneli bir besin olsa da dokunulduğunda sertliği fark edilir. Yapısında meydana gelen bazı değişimler irmiğin yumuşamasına neden olarak bozulmaya başladığını işaret eder.

3-)Koku Değişimi

Koku irmik için önemli bir detaydır. Genellikle tatlılarda kullanılan irmikler lezzet açısından oldukça etkileyicidir. Bu durum irmiğin kokusuna da yansımaktadır. Her ne kadar pişirildikten sonra çok daha güzel kokular yaysa da pişmemiş irmikte oldukça güzel kokmaktadır. Ancak irmik bozulmaya başladığı zaman kokusunu da kaybetmeye başlar. Bu nedenle irmiğin bozulup bozulmadığını kokusundan anlamak mümkündür. Eğer irmiğin kokusunda başta farklılaşma olmak üzere istenmeyen bir şekilde ağırlaşma fark ediyorsanız o irmiği kesinlikle kullanmamalısınız.

4-)Böcülenme

Bozulan irmikte bir çeşit kelebek olan böcülenmeler meydana gelir. Bu böcüler irmik tanelerinin arasında örümcek ağını anımsatan bir yapıya sahip iplikçikler oluştururlar. Bu iplikçikleri oluşturmak için ise irmiklerin içlerini yerler. Bu şekilde irmiklerin içlerini boşaltırlar ve hiç bir besin değeri kalmaz.

NOT: İrmik sıkı kapaklı bir saklama kabı içerisinde ya da hiç açılmamış şekilde kendi ambalajı ile buzdolabında saklandığı takdirde çok daha uzun süre saklanabilir. Bozuk irmiklerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ