Yün Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Yün Halıdaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?

Çay, kültürümüzün vazgeçilmez parçalarından bir tanesidir. Gün içerisinde tüketimi en fazla olan içeceklerden birisidir. Özelikle akşam yemeklerinin ardından dinlenmek amacıyla bir nevi hazmı kolaylaştırıcı olarak sık sık çay tüketilmektedir.

Çay tüketiminin bu kadar fazla olması ufak dikkatsizlikler sonucunda çayın kolaylıkla dökülmesine ve çeşitli yerlerde çay lekelerinin oluşmasına da sebep olabilmektedir. Özellikle halıya çay dökülmesi ve leke oluşumu çok sık karşılaşılan bir problemdir.

Halıda oluşan çay lekeleri halının türüne göre farklılık göstermektedir. En zor durumlardan biri de yün halıya çay dökülmesidir. Hızla müdahale edilmesi ve doğru şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi halde leke çıkarılması imkansız bir hal alabilmektedir.

Yün halıda oluşan çay lekelerini halıya zarar vermeden ve geride leke bırakmadan çıkarmak için aşağıdaki yöntemler anlatılmaktadır. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak halıda oluşan çay lekelerini kolaylıkla çıkarabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus uyguladığınız yöntemlerin tam ve eksiksiz olmasıdır.

1-)Çabuk Müdahale Edin

Halıda oluşan çay lekelerinde en dikkat edilmesi gereken husus hızla müdahalenin yapılmasıdır. Yün çok hızlı bir şekilde sıvıyı çeker ve içerisinde hapseder. Bu durumun önüne geçmek için hızla müdahale edin ve halının çok az miktarda çay emdiğinden emin olunuz.

Burada çayın fazlasını emmesi için pamuklu bezlerden yararlanabilirsiniz. Kullandığınız pamuklu bezleri tek seferlik olarak kullanınız.

2-)Sirkeli Su Kullanın

Ilık veya soğuya yakın su içerisine birkaç damla sirke koyunuz. Kulandığınız sirke beyaz sirke olur ise daha çok etkisini görebilirsiniz. Burada hazırlamış olduğunuz karışım ile halınızın lekeli kısmını güzelce siliniz.

Lekeyi silme işlemi de dikkat gerektiren bir diğer adımdır. Burada yapmanız gereken lekeli bölgeyi silerken lekenin az yoğun olduğu ortamdan çok yoğun olduğu ortama doğru bir hareket izlemektir. Aksi halde bir uygulamada leke etrafa daha çok yayılmaktadır.

3-)Karbonat Kullanın

Karbonat çayı hızla emerek halının derinlerine işlemesini engeller. Aynı zamanda halı üzerinde özellikle açık renkli yerlerde oluşan çay lekelerinin de hızla çıkmasını sağlar. Çay lekesi olan bölgeyi karbonat lapası ile hafif bir şekilde ovunuz.

Bu işlemin yanı sıra karbonatlı su ile de silme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

NOT: Yün halılarda oluşan lekeleri çıkarmak için asla kaynayan su ya da aşırı sıcak su kullanmayınız. Bu durum lekenin halıda daha da kalıcı hale gelmesine sebep olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ