Karpuz Lekesi Nasıl Çıkar?

Karpuz Lekesi Nasıl Çıkar?

Sıcak yaz aylarının en çok tüketilen meyveleri su oranı yüksek olan meyvelerdir. Hal böyle olunca karpuz da en çok tüketilen meyveler arasında yer almaktadır. Su oranının yüksek olmasından kaynaklı olarak insan vücuduna sağladığı faydaların yanı sıra lezzet açısından da oldukça zengin olduğu için damak zevkine de hitap etmektedir.

Her açıdan bu kadar sevilen ve tüketilen bir meyve olan karpuzun su oranının yüksek olmasından dolayı leke oluşturma ihtimali de yüksektir. Ancak su bazlı sayılabileceği için temizlemesi de oldukça kolaydır. Ancak doğru yöntemler uygulamak gerekir. Çünkü karpuz genellikle kıyafetlere koltuklara ya da halılara dökülerek leke oluşumuna neden olur. Bu durumda lekenin oluştuğu zemin yani kumaş türü önem kazanır. Kumaşları doğru teknikler ile temizlememeniz durumunda kumaşlarda deformeler meydana gelebilir. Karpuz lekesini çıkarmak için ise amonyaklı su, kuru fasulye, limon suyu ve beyaz sirke gerekmektedir.

Karpuz Lekesini Temizleme Yöntemleri

1-)Amonyaklı Su

Amonyaklı su karpuz lekesini çıkarmak için rahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir. Amonyaklı su karışımının en çok tercih edilen yöntem olmasının nedeni ise bu yöntemi çok hassas kumaşlar dışında tüm kumaşlar üzerinde kullanılabilir olmasıdır. Bunun için bir miktar suyun içine az bir miktar amonyaklı su ilave edin. Hazırlamış olduğunuz bu su ile birlikte lekeli bölgeyi kurumasını beklemeden hemen silin.

2-)Kuru Fasulye

Karpuz lekesini çıkarmak için kuru fasulyeden yararlanmak oldukça etkili bir yöntemdir. Kulağa garip gelse de etkisi oldukça fazladır. Kuru fasulye kullanarak karpuz lekesini çıkarmak için tek yapmanız gereken kuru fasulyeyi haşlamak. Kuru fasulyeyi haşladıktan sonra tencerenin içindeki su karpuz lekesi için ideal bir temizleyicidir. Bu suyu dökmeyip ayırarak oluşan karpuz lekelerini bu su ile rahatlıkla silebilirsiniz. Özellikle ipek, yün gibi hassas kumaş türleri için oldukça ideal ve kullanışlı bir yöntemdir.

3-)Limon Suyu ve Beyaz Sirke

Limon asitli bir yapıya sahip olduğu için leke çıkarma konusunda etkili bir malzemedir. Ancak asitli yapısı sayesinde her zemin üzerinde kullanıma uygun değildir. Bu nedenle sentetik tarzı kumaş türlerinde bu yöntemi rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Bunun için lekeli bölgenin büyüklüğüne göre bir miktar limonun suyunu sıkın.

Daha sonra bu limon suyunun içine bir miktar beyaz sirke ilave edin ve karıştırın. Ardından temiz bir bez yardımı ile bu karışımı lekeli bölgeye uygulayın. Lekenin tam olarak geçmediğini görüyorsanız karışımın içine çok az bir miktar amonyak ekleyerek tekrar silebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ