1 Kilo Mercimekten Kaç Kişilik Çorba Çıkar?

1 Kilo Mercimekten Kaç Kişilik Çorba Çıkar?

Mercimek çorbası yaparken ölçü genellikle kişi sayısına göre ayarlanıyor olduğu için çoğu zaman 1-2 bardak mercimek yetiyor olsa da, daha kalabalık olunduğu zaman bu ölçü artık bardak hesabını aşıyor. Bizde size şimdi aslında bir kilo mercimek ile kaç kişilik yemek çıkarabileceğinizi basitçe anlatacağız. Hazırsanız başlıyoruz! 🙂

1 Kilo Mercimekten Kaç Kişilik Çorba Çıkar?

Mercimek çorbası yaparken ölçü oldukça önemlidir. Eğer kişi sayınız 10-12 civarı ise bir kepçe ölçüsüyle çorba için yaklaşık olarak 500 gr. Mercimek pişirmeniz gerekmektedir. Yine 1 kilo mercimekten ise yaklaşık olarak 20 ila 24 kişilik çorba hazırlayabilirsiniz.

Çorba yaparken ölçüsü kadar kıvamı da oldukça önemlidir. Bazı insanlar mercimek çorbasını daha koyu bir kıvamda severken, bazıları için ise daha su gibi bir kıvamda olması kolay tüketilebilir olması açısından önemlidir. Bu kıvamı ise çorbayı pişirdikten sonra blenderdan geçirdiğiniz süre ile oluşturabilirsiniz. Yani çorbanızı blenderdan geçirirken az tutarsanız çorbanız koyu, fazla tutarsanız ise daha su dediğimiz kıvamda olacaktır. Bunun yanı sıra eğer blender kullanmıyorsanız, malzemelerinizi küçük küçük doğrayarak da yine koyu mercimek çorbası yapabilir ve tülbent ya da tel süzgeç yardımıyla süzdürdükten sonra bu çorbayı daha akışkan yapabilirsiniz.

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar

  • Öncelikle mercimek çorbasına başlamadan evvel, mercimeklerin bol suyla ve yoğurularak yıkanması gerekmektedir. Bir kabın içine doldurduğunuz suya pişireceğiniz mercimekleri ayıklayın ve boşaltın. Daha sonrasında ovarak mercimeklerinizi yıkayın ve tamamen temizlendiğinden emin olun.
  • Lokantacılar mercimek çorbasının içinde ağırlıklı olarak tereyağı kullanırlar. Tereyağını koyduktan sonra ince ince doğradığınız soğanlarınızı, bir iki diş yine ince doğranmış sarımsağı tereyağının içinde iyice bir kavurmanız gerekmektedir.
  • Yine lokanta usulü mercimek çorbasına tadını veren malzemelerden biri de un. Unu da tereyağında iyice kavurmanız ve topak topak olmasını engellemeniz gerekmektedir.
  • Mercimek çorbasının rengini veren iki detay var. Biri, ithal ya da yerli olması diğeri ise içerisinde bulunan patates ve havuç miktarı. Öncelikle eğer mercimek çorbanızın sarı olmasını istiyorsanız yerli mercimeği tercih etmeli ve içine normalde biraz daha fazla patates eklemeniz gerekmektedir. Aynı şekilde daha turuncu olmasını istiyorsanız da içine patatesten daha fazla havuç koymalısınız. Yine kırmızı olmasını istiyorsanız ise biber salçası kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle biber salçasının kattığı yoğun olmayan acılık da çorbanın tadını güzelleştiren küçük bir ayrıntıdır.
  • Mercimek çorbasının içine et ya da tavuk suyu koyarak da çorbanın tadını güzelleştirebilirsiniz. Yalnız şunu da belirtmeden geçmeyelim; Hazır bulyon olarak satılan tavuk ya da et suyu değil gerçek et suyu kullanmanız çorbanın tadında daha belirgin olmasını sağlayacaktır.
  • Eğer süzme mercimek çorbası yapmak istiyorsanız, sadece blenderdan geçirmemenizi tavsiye ederiz. Keza lokantacı aşçıların bu konuda da uyguladıkları püf nokta var, blenderdan geçirilen çorbayı tekrar tel süzgeçten geçirmek gibi. Böylece çorbanın posası tamamen dışarıda kalmış oluyor.

NOT: Çorbada bulunan malzemelerin hepsinin hem besin değerlerini hem de tadını tam olarak almak istiyorsanız, çorbayı pişirirken malzemeleri biraz daha iri bırakabilirsiniz. En son blenderdan ve tel süzgeçten geçirip çorbanızın çok daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ