Rezene Nasıl Saklanır?

Rezene Nasıl Saklanır?

Rezene bitkisi bulunması oldukça kolay olan şifalı bir bitki türüdür. Kullanım alanı açısından da oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan rezene bitkisi insan sağlığı açısından da çok faydalı bir bitkidir. Bu nedenle şifalı bitkiler olarak adlandırılan bitki grubunda yer almaktadır. Ülkemizde sıklıkla çay olarak tüketilen rezene bitkisi birçok konuda tüketilmesi gereken bir bitkidir. Özellikle kış aylarının gelmesi ile birlikte artan hastalık salgınlarında rezene çayı tüketmek vücudu ciddi oranda korumaktadır. Aynı şekilde hasta olduktan sonra da rezene çayı içmek vücudun çok daha kısa süre içerisinde toparlaması için büyük rol oynamaktadır.

Rezene her ne kadar çay olarak çok sık tüketilse de farklı kullanım alanları da bulunmaktadır. Kullanım alanlarını taze olarak ve kurutulmuş olarak iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Taze rezene genellikle yemeklere aroma vermesi için kullanılmaktadır. Kurutulmuş rezenenin ise en çok çay olarak tüketilmektedir. Yılın her mevsiminde bulunması zor olmayan bir bitki olsa da tam olarak mevsiminde toplanarak yıl boyu muhafaza edilen rezenenin lezzeti daha farklı olmaktadır. Ancak rezenenin bu lezzetini ve tazeliğini kaybetmemesi için doğru yöntemler ile saklanması gerekmektedir. Rezeneyi tazeliğini kaybetmeden uzun süre saklamak için birkaç yöntem bulunmaktadır.

Rezene Saklama Yöntemleri Nelerdir?

1-)Taze Rezene Saklama Yöntemi

Yemeklerde kullanmak için rezene taze olarak saklamak mümkündür. Rezeneyi taze olarak saklamak istiyorsanız, unutamamanız gereken bir nokta bulunmaktadır. Öncelikli olarak rezene taze olarak uzun süre dayanabilen bir bitki değildir. Bu nedenle taze rezene kısa süre içinde tüketilmelidir. Elinizde fazla miktarda rezene bulunuyorsa fazla miktarı mutlaka kurutarak saklamanız gerekir. Taze rezeneyi saklamak için kullanmadan önce keinlikle su değdirmeyin. Islanmamış şekilde rezeneleri buzdolabı poşetine koyarak ağzını sıkıca bağlayın ve hava almadığından emin olun. Böylece taze rezeneyi 3 güne kadar taze tutmanız mümkün olur. Daha sonrasında rezene çürüyerek bozulmaya başlayacaktır.

2-)Kurutarak Saklama Yöntemi

Rezeneyi saklamak için en çok kullanılan yöntem kurutma yöntemidir. Kurutma yöntemi sayesinde rezeneyi yıl boyunca taze bir şekilde saklayabilirsiniz. Bu yöntemi gerek taze olarak temin ettiğiniz rezenelere kurutma işlemi uygulayarak gerekse de kurutulmuş olarak temin ettiğiniz rezeneleri saklamak için kullanabilirsiniz.

Kurutarak saklama yönteminde kurutulmuş olan rezeneleri cam bir kavanoza koyarak kavanozu güneş ışığı almayan ve kuru havaya sahip olan bir ortama yerleştirmeniz gerekir. Böylece kuru rezeneyi yıl boyunca tazeliğini ve lezzetini kaybetmeden rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak bu yöntemi uygularken dikkat etmeniz gereken bir nokta bulunmaktadır. Belli aralıklar ile kavanozun kapağını açarak rezeneleri havalandırmak gerekir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ