5 Kilo Süte Ne Kadar Peynir Mayası Katılır?

5 Kilo Süte Ne Kadar Peynir Mayası Katılır?

Doğru ölçüler kullanılarak peynir yapmak için, yaklaşık olarak 5 kilo süte 1 çay kaşığı kadar peynir mayası kullanmak gerekmektedir. Burada kullanılan malzemelerin tazeliği oldukça önemli bir detaydır. Aksi taktirde istediğiniz gibi bir peynir elde edemeyeceğiniz gibi, peynirin bozulma süresi de oldukça kısa olacaktır.

5 Kilo Süte Ne Kadar Peynir Mayası Katılır?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi 5 kilo süt kullanacağınız zaman, mayanın da ölçüsü 1 çay kaşığı olmalıdır. Peynir mayası kullanılarak yapılan peynir ile yoğurt yaparken sütün kesilmesi durumunda yapılan peynir arasında farklılıklar bulunmaktadır. Fakat yapılış itibariyle aslında iki yöntem de aynıdır.

Peynir mayası kullanılarak yapılan peynirde, yine aynı yoğurt yapılırken olduğu gibi sütü öncelikle kaynatmak gerekmektedir. Fakat peynir için kullanılacak sütün sıcaklığı kaynadıktan sonra 37 dereceye kadar düşürülmelidir. Daha sonrasında ise sütün içerisine peynir mayası eklenerek, aynı yoğurt mantığında olduğu gibi, tencere çok hareket halinde kalmayacak şekilde bir yere alınır ve üzeri örtü ya da polar ile iyice sarılır.

Bu şekilde yaklaşık olarak 6 saat bekleyen peynir, suyunu süzmesi açısından bir süzgeç içerisine konur ve 5 saat kadar suyunun süzülmesi beklenmelidir. Bu süreçte bittikten sonra şekil verme açısından üzerine bir ağırlık konur ve 4 saat kadar da bu şekilde bekletilmelidir. Daha sonrasında tuzlayıp buzdolabına koyabilirsiniz.

Evde Yapılan Peynir İle Dışarıda Satılan Peynirlerin Arasındaki Farklar

Aslında bu konuyu maddeler halinde sıralamaktan ziyade, hepimizin bildiği ve bir şekilde görmezden geldiği şekilde anlatmak daha doğru olacağını düşünüyoruz.

  • Öncelikle evde yapılan peynirlerde hazır süt kullanılmadığı için daha doÄŸal olduÄŸunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Süt gibi ürünler için kullanıldığı ortam ya da sütün kullanılma ÅŸekli oldukça önemli bir detaydır. Şöyle ki, bakteri üretmeye oldukça müsait bir ürün olmasından dolayı, çabuk bozulabilecek ürünlerdir. Dışarıdan aldığımız peynirlerin nasıl yapıldığı ya da hangi ortamlarda yapıldığını net olarak bilemediÄŸimizi de düşünürsek, aslında evde peynir yapmaya baÅŸlamak oldukça doÄŸru bir seçim olacaktır.
  • Satın aldığımız peynirler ile evde yapılan peynirler arasındaki bir diÄŸer fark ise doyurucu özelliÄŸidir. Normalde peynirin içindeki süt miktarından dolayı doyurucu bir ürün olması gerekirken, satın aldığımız peynirlerde bu durum pek fazla gözlemlenememektedir. Bunun en büyük nedeni ise katkı maddeleri ve süt oranının az olmasıdır. Åžaşırtıcı gelse de, dışarıdan satın aldığımız peynirlerin içindeki süt oranı oldukça düşüktür.
  • Evde yapılan peynirler içeriÄŸinde herhangi bir katkı maddesi barındırmadığından dolayı doÄŸru bir ÅŸekilde muhafaza edilmediÄŸinde çok çabuk bozulabiliyorken, satın alınan peynirlerde bu süre biraz daha yavaÅŸlamaktadır. Yani aslında, peyniri çok seviyorsanız ve içindeki besin deÄŸerlerinden tamamen faydalanmak istiyorsanız, evde yaptığınız peyniri tüketmeniz sizin için daha doÄŸru olacaktır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BÄ°R YORUM YAZ