Diş İltihabı ve Beze
Dişler sindirimin mekanik kısmının gerçekleştiği vücudumuzdaki ilk kısımdır. Fonksiyonel görevi çok önemlidir. Besinlerin parçalanmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Dişlerin fonksiyonel yardımları çok önemli olmakla beraber dişler estetik olarak da çok önemlidir.
Yapılan araştırmalara göre kişi ne kadar fazla hazır paketli gıda kullanır ise dişleri o kadar düzensizleşir, çarpık olur. Hatta yediğimiz yiyecekler ve içecekler dişlerimizin çürümesine sebep olabilmektedir.
Dişlerde meydana gelen ağrı ve iltihap çok tehlikelidir. Diş kökleri sinir uçlarına direk temas etmektedir. Dişlerde meydana gelecek herhangi bir iltihap ya da çürüme direk sinirleri etkileyerek ciddi sorunlara sebep olabilmektedir.
Diş iltihabi ve beze oluşumu diş çürüklerini ilk olarak akla getirmektedir. Diş çürükleri genel olarak;
- Dişlerin düzenli fırçalanmaması, düzenli diş ipi kullanılmamasından
- Yediğimiz diş çürümesine sebep olan şekerli gıdalardan
- Flor ve çinko eksikliğinden
- Sürekli kullanılan bazı ilaçlardan
- Bazı hormonların eksikliğinden
- Genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Diş İltihabı Nasıl Geçer ?
Diş iltihabı ve beze ağzınızda bir çürük olduğunun belirtisidir. Öncelikle böyle bir durumda muhakkak diş hekimine gitmelisiniz. Diş çürüğünün boyutuna göre bir tedavi yöntemi belirlenir. Eğer çürük küçük ise kanal tedavisi uygulanır ardından çürük dişe dolgu yapılır.Bu şekilde diş kurtarılmış olur. ancak dişteki çürük çok büyük ise diş çok zaman harcanmadan çekilir.
Ancak her iki yöntemde de diş iltihabı ve bezenin tedavi edilmesi öncelik arz etmektedir. Bu sebeple kişi öncelikle antibiyotik kullanır. Diş iltihabı ve beze geçtikten sonra ikinci basamak olarak diş çürüğü tedavi edilir.
Diş iltihabı ve beze ciddi ağrı oluşturur. Hatta bazı durumlarda kişi bu ağrıya dayanamaz ve kulaktan duyma bilgiler ile ağrıyı geçirmeye çalışır. Ancak bu tarz yaklaşımlar faydadan çok zarar getirebilir. Bu sebeple diş iltihabı ve beze oluşumu başta olmak üzere diş ve diş etiyle ilgili yaşadığınız tüm sorunlarda öncelikli olarak diş hekiminize danışınız.