Çiğ Pirinç Yiyorum

Çiğ Pirinç Yiyorum

Normal besinlerin dışında çeşitli maddeleri yeme alışkanlıklarından birisi de çiğ pirinç yemektir. Peki, insan neden bu tarz bir beslenme alışkanlığı edinir? Hatta yediği bu yabancı maddelerden neden haz alır? Bu soruların cevabını uzmanlar pika sendromu olarak adlandırmışlardır. Pika sendromunun sebebi ise farklılık göstermektedir. Psikolojik bir sebep olabileceği gibi vücudun ihtiyacı olan ama karşılanamayan vitamin, mineral vb. yetersizliğinden de kaynaklı olabilir. Çiğ pirinç yeme isteği olan insanların da bu yüzden gerekli kan tahlilleri yaptırıp tüm değerlerini kontrol ettirmeleri ve bu alışkanlığın ne derece ciddi olduğunu öğrenmeleri gerekmektedir.

Pika Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Eğer psikoloji değil de değerlerdeki eksiklikten kaynaklıysa sık rastalanan nedeni demir ve kalsiyum noksanlığıdır. Psikolojik etkileri ise çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan insanda görülebilir.

Çocuklarda Pika Sendromu

Çocukluk döneminde rastlanan rahatsızlıklardan birisi de pika sendromudur. Çocukların beyni her şeye daha açık ve gördükleri her şeyi kaydetme yetileri yetişkinlerden daha hızlı ve kolaydır. Dolayısıyla geçirebilecekleri psikolojik tramvalar, aile içindeki huzursuzluklar onları kolayca etkiler. Bu konuda ailelerin özellikle davranışlarında dikkatli olmaları gerekir. Çocuklar huzursuz aile ortamlarında kendi içlerine kapanır, güven duygularını yitirir, çevresiyle iletişim kurma zorlukları çekerler. Bu duygu durumları sonucunda da pika sendromu gibi rahatsızlıklar görülür. Bu durumda derhal bir pedagogdan yardım alınmalıdır. Psikolojik olmasının yanı sıra mineral eksikliğinden de kaynaklabilir. Çocuklardaki bu eksiklik zeka geriliğine neden olabilir. Nedeni takip edilip gerekli tedavi yöntemi uzman doktor tarafından belirlenmelidir.

Çiğ Pirinç Yeme Hastalığı

Pika sendromu olarak sayılan bu hastalığın belirtisini gösteriyorsanız bir an önce nedenini öğrenmelisiniz. Çoğu anemi hastası insanlar, dışardan demir takviyesi alırlar ancak bünyeleri kabul etmeyebilir. Çiğ pirinç yiyen insanlara baktığımızda genellikle demir eksikliği olan kişiler olduklarını görürüz. İlaçlarla veya besinlerle alamadıkları demiri, muhtemelen farkında olmadan pirinçten almaya çalışırlar. Ayrıca diyet amacıyla da çiğ pirinç yiyen kişiler de vardır. Ancak uzmanlara göre bilinçsiz diyet yapılmaması gerektiği gibi rastgele çiğ besin tüketilmemelidir.

Hamilelerde de çeşitli minerallerin eksikliğinden kaynaklı normal besin dışı madde yeme isteği oluşabilir. Bu konuda da anne adaylarımızın doktorlarına danışmalarını tavsiye ediyoruz. Çiğ halde toksik etki yapan besinler alınması hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KONULAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ